Contractele de peste 5.000 euro ale Ministerului Economiei făcute publice pe o platformă online

Transparenţă totală, anunță șeful Ministerului Economiei, în momentul lansării unei platforme online unde vor fi prezentate public contractele cu suma mai mare de 5.000 euro încheiate de minister. Informații ușor de găsit și prezentat vor fi disponibile oricărui este intereat de cheltuirea banului public în această ramură guvernamentală.


O platformă este astfel disponibilă tuturor celor care doresc să afle toate detaliile din contractele încheiate de Minister. Informaţia este uşor de găsit și poate fi ordonată după sumă, procedură aplicată, furnizor sau tipul de servicii contractate. Cu mai multă transparenţă, fiecare cetăţean, ziarist, ONG-ist va avea posibilitatea mai mult ca niciodată să vadă problemele sistemului şi să propună soluţii, subliniază reprezentanții Ministerului.

În primele zile de mandat am cerut toate contractele încheiate de minister în valoare de peste 5.000 de euro. Ele nu trebuie să rămână doar la ministru, ci trebuie să fie văzute de toţi contribuabilii. Niciodată până acum un minister nu a făcut o platformă publică în care să apară toate contractele sale.

Claudiu Năsui (USR PLUS), ministrul ECONOMIEI, ANTREPRENORIATULUI ȘI TURISMULUI

Platforma este disponibilă la adresa economie.gov.ro/informatii-publice/contracte. Deși ministrul menționează transparența totală, informațiile făcute publice nu include contractele cu o sumă mai mică de 5.000 euro adică aproximativ 25.000 lei.

Acțiunea unei părți din Guvern este normală, deoarece cetățenii au dreptul să ştie nu doar marile direcţii în care merg banii lor, ci şi concret la cine şi pe ce servicii au fost cheltuite fondurile publice. Reprezentantul Ministerului Economiei declară că îndată ce se vor organiza în minister de sine stătător, vor modifica procedura de lucru astfel încât nicio factură pentru un contract de peste 5.000 de euro să nu mai poată fi făcută dacă contractul nu este deja urcat în platformă publică menționată.