Protestele sindicatelor împotriva Guvernului au continuat și săptămâna aceasta. S-au alăturat și studenții

Începând cu 8 februarie, sediile Ministerului Justiției, apoi cel al Finanţelor, continuând cu Ministerul Muncii, sediul Guvernului și a partidelor din coaliție, sindicaliștii mobilizați de CNS Cartel Alfa au continuat și în această săptămână protestele privind un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei. După tăierea gratuității călătoriilor cu trenul, s-au alăturat protestelor și studenții.


CNS Cartel ALFA a decis, în 11 ianuarie 2021, declanşarea unui program de acţiuni de protest care se continuă și în prezent, în ciuda vremii nefavorabile și a condițiilor impuse de desfășurarea pandemiei de coronavirus. Manifestațiile efectuate de organizațiile sindicale împotriva măsurilor luate sau anunţate de actualul guvern, care ar dezavantaja preponderent categoriile de lucrători și categoriile cele mai sărace ale cetăţenilor, vor continua, mai ales că Guvernul Cîțu a prezentat bugetul pe acest an.

Cu ce vreți să construiți în România, dle Cîțu? Acesta nu este un buget! Este un tort de ciolane pentru partidele din coaliție! Cum doriți să realizați un buget care să se compare cu cel al Germaniei sau Franței, cu impozite pe salarii de 1500 lei? Nu vedeți că jumătate din salariații din România merg acasă cu sume sub 1600 lei, d-le Cîțu? Aceste sume sunt impozitate cu peste 40%, dar prietenilor de la Bursă le impozitați veniturile de milioane cu 5% ? Ce impozite ați inventat domnule Cîțu? Ce sistem de impozitare este acesta? Cum vreți să dezvoltați România”, sunt câteva dintre întrebările rostite în stradă de către liderii sindicali.

„Pierdem trenul spre educație”

După ședința de guvern de miercuri, premierul Florin Cîțu (PNL) a anunțat că studenții nu vor mai beneficia începând din 2021 de gratuitate la călătoriile cu trenul cum era până în prezent de câțiva ani, ci doar de reducere de 50%. „Eu nu văd aici un capăt de ţară şi m-am uitat şi la ce se întâmplă în restul Europei”, a declarat Cîţu. Studenții însă nu sunt de acord cu acest lucru și au protestat împotriva deciziei.

Reprezentanții Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) îndeamnă studenții să trimită o adresă la cabinetul prim-ministrului, prin care să solicite oprirea oricăror acțiuni de limitare a dreptului mobilității studenților în scopuri didactice și de dezvoltare profesională, a beneficiilor aduse mediului și încheind cu sprijinul esențial acordat CFR Călători prin măsura gratuității.

Studenții amintesc amendamentul depus de către Florin Cîțu împreună cu Eugen Teodorovici în anul 2017 de încetare a gratuității. Ulterior, senatorul Florin Cîțu de atunci a renunțat la amendament pe considerentul că impactul bugetar este redus. ANOSR întreabă acum „în contextul în care subvenția nu a crescut din 2017 până în prezent, ce a determinat răzgândirea prim-ministrului?

Coaliție extinsă de protestatari

La protestele din 4 februarie de la Ministerul Muncii și Protecției sociale și la Confederația Patronală Concordia au luat parte Federația Sindicatelor din Comert, Confederatia Nationala Sindicala „Cartel ALFA”, Sindicatul Salariaților Carrefour România, Sindicatul Național Selgros, Sindicatul Național Solidaritatea din Metro C&C, Sindicatul Național Artima, Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire.

Chiar dacă numărul maxim de participanți permis de regulile privind pandemia este limitat, organizatorii au dorit ca manifestările să fie cât mai reprezentative. Astfel, au venit în Capitală colegi și colege sindicaliste din Arad, Timișoara, Constanța, Craiova, Pitești, Alba, Brașov, Galați, Oradea, Brăila, Ploiești, Baia Mare. Organizatorii anunță că manifestațiile vor continua și săptămâna viitoare.