Primăria Timișoara deschide către cetățeni Consiliile de Administrație ale școlilor
Dacă până acum partidele au obișnuit să folosească unitățile de învățământ pentru a controla politic deciziile din rețeaua de învățământ locală, Primăria Timișoara dorește să transparentizeze actul administrativ prin „deschiderea” Consiilor de administrație către oricine dorește să facă partă din ele.
Rolul de reprezentant al primarului în consiliul de administrație al unității de învățământ preuniversitar de stat necesită o implicare voluntară (neremunerată), care presupune estimativ 2-4 ore pe lună. Candidații trebuie să aibă cetățenie europeană, să fie cunoscători și vorbitori ai limbii ro-mâne și reședința în municipiul Timișoara sau în localități limitrofe, se specifică în Regulamentul publicat de către municipalitatea timișoreană.
Consiliul de administrație hotărăște care e nevoia de finanțare pentru o școală, aprobă programa și orarul, organizează concursul de angajare pentru conducerea școlii și atâtea altele ce schimba considerabil direcția unei școli.
Candidaturile se pot depune în perioada 9–21 februarie 2020, ora 23.59, accesând link-ul: bit.ly/ReprezentantCA. Organizatorii procesului de selecție pot prelungi termenul limită, dacă consideră că este nevoie, comunicând public acest lucru.
❕ Pentru a evita conflictele de interese și creșterea artificială a numărului de reprezentanți ai cadrelor didactice sau ai părinților la nivelul consiliului fiecărei școli, reprezentanții Primăriei anunță că viitorii candidați nu pot opta pentru unitatea de învățământ în care sunt angajați, sau dacă în consiliul de administrație se află soțul, soția, fiul, fiica sau rude și afini până la gradul IV inclusiv sau în care este înscris copilul sau nepotul de gradul II.
Obiectivul anunțat de către primarul Dominic Fritz este cel de a atrage și implica în consiliile de administrație timișorenii preocupați de educație, cu experiențe diverse și care sunt motivați să ia decizii curajoase în beneficiul copiilor.
Deschiderea administrării școlilor
Edilul declară că dorește să deschidă administrarea școlilor spre timișoreni – a tuturor școlilor, fără discriminare, din Plopi până în Freidorf și în Lipovei. Părinții și profesorii i-ar fi spus primarului că, până acum, reprezentanții primarului nu s-au implicat în rezolvarea problemelor școlilor și nici nu au contribuit cu idei noi.
De aceea schimbăm modul de numire pentru reprezentanții primarului și vrem sa vă dăm vouă, timișorenilor, un rol mai important în conducerea școlilor.
Dominic Fritz (USR PLUS), Primarul Municipiului Timișoara
Fiecare grădiniță, școală, liceu are un consiliu de administrație, iar în acel consiliu de administrație primarul are responsabilitatea de a-și desemna un reprezentant al său, alături de reprezentanții cadrelor didactice, părinților și ai Consiliului Local Timișoara. Actualul primar caută persoane cu:
- pasiune pentru educația copiilor;
- dorința de a participa la reformă;
- gândire înțeleaptă, dar și creativă;
- 2-4 ore pe lună de muncă voluntară.
Candidaturile pot fi depuse până în 21 februarie. Acestea vor fi evaluate pe baza unei metodologii și a unei grile standard, de către Simona Biriescu (profesor universitar, Universitatea de Vest din Timișoara), Laura Coroamă-Dorneanu (lector universitar, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Timișoara, profesor, Institutul Francez din Timișoara), Simona Fiț (consilier cabinet primar, Primăria Municipiului Timișoara), Anca Lăudatu (șef Serviciu Şcoli Spitale şi Baze Sportive, Primăria Municipiului Timișoara), Andrada Mazilu (coordonator județean al proiectului Școli curate, al Societății Academice din România, fondator Asociația inEDU – Inițiativă în Educație din Timișoara), Călin Rus (director Institutul Intercultural Timișoara), Răzvan Stana (consilier local, membru în Comisia pentru cultură, știință, învățământ, sănătate, protecție socială, turism, sport și culte a Consiliului Local Timișoara). Mai multe informații se regăsesc pe website-ul administrației locale: comunitate.primariatm.ro