Stadiul actual al campaniei de vaccinare în România
Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghiţă, a prezentat public stadiul campaniei de vaccinare în România până în prezent.
Începând cu data de 27 decembrie 2020 și până la data de 9 februarie un total de 981.610 doze de vaccin (Pfizer, Moderna şi AstraZeneca) au fost distribuite, dintr-un total de 1.236.449 doze recepționate. Dintre persoanele vaccinate au raportat reacţii adverse comune şi minore un număr de 2.489 (reacţii de tip local – 530, respectiv reacţii generale – 1.959). Aceste cifre nu reprezintă neapărat număr de persoane, pentru că un individ poate avea mai multe tipuri de reacţii adverse.
Printre imaginile publicate pe internet de către Guvern, de data aceasta de către Ministerul Sănătății se află și un grafic prezentând rata în timp a vaccinărilor comparativ cu cea a infectărilor din ultimele 3 luni. Reprezentanții Ministerului Sănătății doresc să facă publicitate campaniei prin sloganul „Om cu Om Oprim Pandemia”.
Reprezentantul CNCAV a mai specificat chestiuni privind lista de așteptare și demararea Etapei a III-a din campania de vaccinare, la care va avea acces populația generală indiferent de vârstă sau profesie.
În perioada imediat următoare, conform planurilor anunțate în Etapa a II-a se va respecte principiul de 75% locuri disponibile pentru populaţia vulnerabilă (cu boli cronice, vârstnice), respectiv 25% din locuri pentru persoane care deservesc activităţi pe care guvernanții le consideră esenţiale.
Etapa a III-a va demara cel mai probabil în luna aprilie, dacă datele de livrare ale dozelor de vaccin rămân aceleași. Reprezentanții Guvernului au declarat că vor pune la dispoziție mai multe informații despre această etapă spre sfârşitul lunii februarie sau începutul lunii martie. Acest lucru este motivat de momentul în care vor avea acces la noile calendare de livrare pentru al doilea trimestru, pentru că în baza acestor calendare de livrare se poate face un plan de acţiune referitor la numărul de centre şi de cabinete de vaccinare care vor putea fi deschise, încât să fie acoperit necesarul persoanelor care se vor programa.
Opțiunea de intrare în lista de așteptare va fi disponibilă pentru cine folosește platforma de programare. Este explicat faptul că atunci când utilizatorul va selecta un centru de vaccinare pentru care optează, va putea vizualiza numărul de persoane care sunt în față pe acea listă. Când se vor elibera locuri, persoanele care sunt în lista de așteptare vor fi notificate prin SMS și e-mail, și se rezervă locul în centrul pentru care a optat timp de 24 de ore. În acest interval, persoana poate opta pentru vaccinare acolo sau poate refuza programarea, moment în care sistemul notifică următoarele persoane.