Reprezentanții elevilor solicită Guvernului să includă banii pentru burse în bugetul de stat

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) critică declarațiile recente ale președintelui Camerei Deputaților și atrage atenţia că în cazul în care Guvernul Cîțu nu va include banii pentru bursele elevilor în bugetul de stat, Hotărârea 1064/2020 nu va avea aplicabilitate, diferenţele colosale dintre bursele oferite de fiecare localitate în parte continuând să existe.


Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat recent că Guvernul a emis o hotărâre privind aprobarea cuantumurilor minime ale burselor şcolare la finele anului 2020, fără însă, a menţiona ceva despre cuprinderea acestora în legea bugetului de stat. Pornind de la declarația președintelui PNL, reprezentanții elevilor din CNE ridică public o serie de remarci privind includerea fondurilor aferente burselor şcolare în bugetul de stat.

Consiliul remarcă o tergiversare nefirească a procesului de includere a sumelor aferente burselor elevilor în bugetul de stat pentru anul 2021, în ciuda faptului că legea impune acest lucru în mod clar. În cazul în care Guvernul nu va include banii pentru bursele elevilor în bugetul de stat, Hotărârea de Guvern nr. 1064/2020 nu va avea aplicabilitate, iar diferenţele dintre bursele la nivelul fiecărei U.A.T. vor continua să existe.

Bursele elevilor: între ciocan şi nicovală?

Pentru a evita asemenea situaţii, în care administraţiile locale acordă burse de numai 8 lei / lună, elevii solicită ca acestea să aibă drept punct de plecare suma de 100 de lei / lună, așa cum a fost stabilită de către Guvernul României în luna decembrie a anului 2020.

Repetatele intenţii ale reprezentanților elevilor de a purta discuţii cu Ministerul Finanţelor, în sensul dezbaterii problematicii burselor şcolare, nu au primit vreun răspuns. Este criticat cu fermitate și procesul netransparent de elaborare a legii bugetului de stat pentru anul 2021, fără consultarea directă a reprezentanţilor societăţii civile!

Vom lupta până la capăt pentru colegii noştri, care merită burse mai mari de 8 lei pe lună, aşa cum se practică în unele localităţi. Nu ne vom opri aici!

Rareş Voicu, preşedinte Consiliul Naţional al Elevilor

În ultimii 3 ani, Consiliul Naţional al Elevilor, alături de elevii din întreaga ţară, a luptat pentru obţinerea unui cuantum minim al burselor elevilor! În luna decembrie a anului trecut, acest cuantum a fost stabilit, în sumă de 100 de lei. Acesta nu va fi aplicat, însă, dacă sumele necesare acoperirii cuantumului minim pentru toţi elevii care beneficiază de burse nu vor fi incluşi în legea bugetului de stat pentru anul 2021.