Ministrul Educației, cu 2 zile înaintea reînceperii școlii: predarea online generează pierderi, calitatea actului educațional a scăzut

Conform cu cele declarate în luna ianuarie, școala ar urma să reînceapă în diverse scenarii, în funcție de situația epidemiologică din fiecare localitatea. În seara de 6 februarie, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în ultimul an calitatea actului educațional a scăzut, predarea online generând pierderi despre care reprezentanții Guvernului cred că nu se vor putea recupera.


La mijlocul lunii ianuarie, președintele Klaus Iohannis a declarat, după o discuție cu reprezentanții guvernului, că din 8 februarie se revine la sistemul descentralizat care ţine cont de evoluţia pandemiei din fiecare unitate administrativ teritorială, decizia fiind luată la nivelul fiecărui comitet județean pentru situații de urgență. Conform cu cele stabilite, președintele preciza că:

  • în localitățile incluse în scenariul verde, adică cu relativ puţine cazuri, toate şcolile se redeschid fizic;
  • în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, doar anumite clase și grupe de vârstă vor megre în mod fizic la ore;
  • în localitățile din scenariul roşu, continuă pentru un timp să meargă la şcoală şi la grădiniţă copiii de grădiniţă şi de ciclu primar, dar ceilalţi nu mai merg la şcoală.

Ordinul ministerial care reglementează procedura și măsurile obligatorii privind prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 care se vor aplica în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe/instituțiile deînvățământ, a fost publicat în Monitorul Oficial abia pe 5 februarie.

Iar sâmbătă seara, cu doar două zile înainte de începerea semestrului II, ministrul Educației a dezvăluit faptul că în România a scăzut foarte mult calitatea actului educațional din cauza școlii online. Prezent la postul Realitatea Plus, Sorin Cîmpeanu (PNL) motivează acest lucru pe problemele structurale, ce țin de accesul la internet sau echipamente audio-video.

Ambele categorii de cauze au generat pierderi foarte mari, pierderi care vor trebui să fie recuperate în cea mai puternică măsură cu putinţă. De aceea am iniţiat acel program de acţiuni remediale, pe care îl vom monitoriza îndeaproape, pentru că aceste ore remediale, pentru care am creat cadrul legal şi am identificat sursele financiare, să-şi producă efectele, în sensul recuperării acestor pierderi, care nu sunt contestate, sunt mari şi foarte mari.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Foarte greu de crezut că vom putea recupera tot

Reprezentantul Guvernului Cîțu în domeniul educației a spus, în cadrul aceleiași emisiuni, că „se va încerca să se recupereze cât mai eficient şi cât mai mult”, însă pentru ca acest proces să aibă rezultate, este nevoie de prezenţa fizică a cadrelor profesorale și elevilor. Logica aplicată este că nu se poate recupera în online ce s-a pierdut tot în mediul online.

De amintit că reprezentanții PSD au solicitat încă din toamna anului trecut deschiderea școlilor argumentând cu exemplele țărilor din UE, iar în ianuarie 2021 au declarat că școala online implementată din martie 2020 a reprezentat un dezastru.