Intervențiile abuzive ale poliției împotriva protestarilor din Rusia

În a doua săptămână de revoltă din Rusia, abuzurile forțelor de poliție împotriva protestatarilor au fost capturate de către jurnaliști naționali și internaționali. Aceștia au fost la rândul lor bruscați și arestați, chiar dacă purtau însemne de presă. Reacția autoritară a statului marchează o zi neagră a demonstrațiilor din Rusia începute în 23 ianuarie.

Sfârșitul de săptămână rușii au fost martorii unei mobilizări al unui număr imens de trupe speciale ale poliției, care au oprit transportul public și au închis centrul marilor orașe înaintea protestelor propriu-zise anunțate de către susținătorii lui Alexei Navalnîi (Алексей Навальный), actualul opozant al lui Vladimir Putin (Владимир Путин), arestat la întoarcerea în Rusia din Germania.

Casa Jurnalistului din România face un mic inventar al orașelor sau regiunilor în care au intervenit forțele de ordine:

  • Mai întâi a scos capul Siberia, la fel ca săptămâna trecută. Dar de data asta nici frigul extrem nu i-a protejat pe protestatari. Au fost “abia” -42℃ la Iakuțk, iar cei care au apărut în piață au fost târâți în autobuze de poliție.
  • La Moscova și Sankt Petersburg, protestatarii nu au putut să ajungă în locurile anunțate și s-au împărțit în mai multe coloane, care au fost decimate de polițiști. I-au bătut cu bastoanele, i-au electrocutat și i-au arestat în masă – peste 4.500 de oameni în total, mai mult ca săptămâna trecută.
Sankt Petersburg
Foto: Alexander Galperin / RIA Novosti
  • La Kazan au adunat zeci de oameni într-un șanț, i-au pus să-și dea măștile jos și i-au întins pe unii cu fața în zăpadă.
  • În Vladivostok a fost un moment de euforie când o barcă de poliție cu elice s-a împotmolit pe un lac înghețat, iar protestatarii au făcut hora în jurul ei. Dar nu a durat mult până să vină răzbunarea.
Krasnoiarsk
Foto: Fontanka

Este menționat faptul că mulți protestatari au fost răniți grav, dezbrăcați, inconștienți, târâți în autobuze cu podele alunecoase de la sânge, inclusizv femeile sau pensionarii, manifestanții fiind vânați până în centre comerciale și biserici. Polițiștii au folosit arme cu electroșocuri inclusiv împotriva jurnaliștilor, clar marcați în veste reflectorizante cu PRESA. Peste 80 de reporteri au fost arestați, anunță Federația Jurnaliștilor. Iar un om și-a dat foc pe stradă la Moscova, fiind ulterior dus la spital, inconștient, cu arsuri pe 60% din corp.

Moscova
Foto: Plushev via Varlamov

La protestele izbucnite în ianuarie 2021, conform sociologilor, 42% dintre protestatari au ieșit pentru prima oară în stradă, iar vârsta medie este de 31 de ani. Zeci de milioane de ruși au urmărit însă evenimentele live pe Internet, în ciuda încercărilor de cenzură cu complicitatea rețelelor sociale. Mobilizarea la protest s-a făcut mai întâi pe TikTok, dar apoi 38% dintre postări au fost șterse la cererea autorităților. Date oficiale susțin că Youtube și VKontakte au blocat 50% dintre astfel de mesaje, iar Instagram 17%.

Moscova, 26 ianuarie 2021
Foto: Sergey Ponomarev / New York Times