Protestele salariaților din sistemul public continuă în țară

Protestele anunțate de sindicate continuă în toată țara. Pe lângă solicitările „Cartel Alfa” pentru salariul minim și dialog social, sindicatele angajaților din sistemul public doresc aplicarea legilor în vigoare de câțiva ani. De la Arad la Botoșani, sediile Prefecturilor mult disputate politic în această perioadă au fost pichetate de către cei nemulțumiți de salarizarea incorectă, iar miercuri a fost pichetat chiar sediului M.A.I. din Capitală.

Formele de protest au rolul de a îi face pe politicieni să înțeleagă că salariații din Ministerul Afacerilor Interne s-au săturat și nu mai acceptă discriminarea, înșelătoria, munca gratuită sau subevaluată. Reprezentanții sindicatelor spun că este în sarcina guvernanților să găsească urgent acele măsuri care să asigure un tratament echitabil pentru toți bugetarii, în funcție de importanța muncii fiecăruia.

La manifestaţii au participat membri ai Sindicatului Poliţiştilor din România „Diamantul” şi ai Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare, numărul celor prezenți fiind limitat din cauza restricțiilor implementate pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, încă în efect după 9 luni de stare de alertă activă în România.

Neaplicarea de către Guvern a prevederilor Legii 153/2017

Acum o lună, Guvernul Cîţu, fără a consulta în vreun fel sindicatele, fără a consulta în vreun fel angajaţii din sistemul bugetar, a procedat la emiterea unei ordonanţe de urgenţă, prin care a luat hotărârea, de unul singur, să ne îngheţe salariile”, precizează vicepreședintele Sindicatului „Diamantul”.

Reprezentanții sindicali trag atenția că Guvernul nu mai doreşte să aplice Legea 153/2017, în care se prevedea în mod clar ca angajaţilor M.A.I. şi angajaţilor din cadrul penitenciarelor le sunt majorate salariile pe parcursul a 4 ani. Cei care au ieșit să protesteze spun că legea este obligatorie, nu preferenţială. Săptămâna acesta reprezintă a cincea manifestație de protest a poliţiştilor din Botoşani din ianuarie.

Inegalități în salarizarea bugetarilor

Ce este cert este ca suntem prinși, azi, într-un sistem discriminatoriu de salarizare, înghețarea salariilor nevând un rol corector, ci un rol contrar, de menținere a tratamentului inegal între diverse categorii de bugetari. De exemplu, înghețarea i-a prins pe cei din prefecturi cu spor de covid. Tot înghețarea i-a prins pe demnitari și pe funcționarii primăriilor cu salarii calculate prin raportare la salariul minim. Deci pe maxim de beneficii ce se puteau obține din Legea 153 din 2017. Judecătorii și doctorii sunt și ei pe grila maximă a legii. În schimb, polițiștii și militarii au fost înghetati iar cu VRS 197,33 lei, sume compensatorii tranzitorii în salariul/ solda de funcție și compensație chirie raportată la anul 2009”, precizează reprezentanții sindicali.