Planul de închidere al termocentralelor pe cărbune, urmărit de tinerii ecologiști din România
Tinerii ecologiști din România urmăresc cu atenție discuțiile miniștrilor din UE privind aplicarea noilor tratative de climă îndreptate către reducerea cu succes a emisiilor de gaze cu efect de seră. Grupul Fridays For Future (FFF) atrage atenția că subiectul dezbătut în prezent are un impact special pentru România care are zone unde aceste termocentrale încă funcționează și o alternativă (pentru serviciul public cât și la impactul asupra locurilor de muncă) este necesară.
Ce se propune la nivelul întregii Uniuni sunt două variante pentru a realiza obiectivul pe care îl au și cei de la Fridays For Future: oprirea globală a termocentralelor și încetarea subvențiilor pentru combustibili fosili. Acesta va fi un mare pas înainte, consideră ecologiștii, ținând cont de faptul că termocentralele care folosesc combustibili fosili sunt cei mai mari responsabili de emisii de gaze cu efect de seră din UE.
De ce ar trebui să fie de interes acest plan în România?
Dacă luăm în considerare că Uniunea Europeană este al treilea cel mai mare poluator al planetei, după China și SUA, iar că aproximativ 80% din emisii provin din domeniul energetic, se poate observa cât de importantă poate fi această acțiune. Însă, pentru ca planul să aibă succes, investițiile în domeniul energiei regenerabile trebuie să fie suplimentate față de nivelul actual. De asemenea, este necesar ca locurile de muncă lăsate vacante după închiderea termocentralelor să fie înlocuite de altele pentru a nu lăsa oamenii șomeri.
Printr-o decizie istorică pe acest domeniu, deja alte țări din afara blocului comunitar ar putea și ele să ia inițiativă și să aplice aceeași tactică pentru a reduce cantitatea de emisii produsă. Țări precum SUA, care a revenit în Acordul de la Paris după preluarea mandatului de președinte de către Joe Biden, China -cea mai poluantă țară- sau Japonia ar putea lua exemplul Uniunii Europene și să își dorească atingerea neutralității climatice în scurt timp.
Vor trebui investiții mari în sursele de energie regenerabilă
Pentru a aplica, totuși, acest plan, vor trebui acțiuni mult mai dure din partea țărilor implicate, transmit cei de la FFF. Aceștia spun că pe lângă acoperirea locurilor de muncă care vor dispărea, construcția de noi termocentrale pe cărbune ar trebui interzisă. De asemenea, o tranziție prin gaze naturale nu ar fi eficientă, mai ales din punct de vedere al emisiilor. „Să sperăm că, zilele acestea, când liderii europeni dezbat această propunere, planurile de închidere a termocentralelor să fie structurate cât mai echitabil posibil pentru toți, iar toată această muncă să aibă rezultate într-un timp cât mai scurt posibil”, concluzionează reprezentanții FFF.
-
Pingback: Complexul Energetic Oltenia cere ajutor de stat 1,3 MILIARDE €, dar plănuiește să-și crească emisiile de CO2 cu 28% – Independentul