Manual de liceu cu informații expirate: România încă în proces de aderare la UE!

România nu este încă în Uniunea Europeană, conform manualelor de istorie după care învață unii elevi. Imaginea dintr-un manual de clasa a XI-a, profil real, publicată de fostul ministru al afacerilor europene, arată cum în școli se predă faptul că România urmează să adere la Uniunea Europeană, informațiile despre UE fiind neactuale de aproape două decenii!

Manualul inclus în programa școlară 2020-2021 are nevoie de revizuire urgentă , astfel încât toate referințele despre UE să fie actuale, iar elevii să fie informați corect despre statutul european al României. Victor Negrescu, actual europarlamentar, se arată dispus să compună alături de alte cadre didactice chiar un suport de „curs opțional despre cetățenie care să includă în detaliu aspectele ce țin de drepturile, oportunitățile și obligațiile noastre în plan european.

Negrescu a transmis Ministerului Educației o solicitare ca informațiile din manualele școlare privind apartenența României la Uniunea Europeană să fie revizuite de îndată. Situația pentru faptul că manualul „expirat” încă este folosit nu are nicio scuză, având în vedere că a fost republicat mult după data aderării României la UE. Teoretic, în fiecare an, manualele sunt verificate și aprobate.

Când am fost ministru al afacerilor europene am solicitat Ministerului Educației să revizuiască aceste materiale, începusem demersul și asigurasem finanțare pentru acest proiect dar, din păcate, lucrurile au rămas neschimbate.📚 În adresă reiterez dorința mea de a crea o disciplină opțională privind educația pentru cetățenie care să cuprindă în detaliu aspecte privind cetățenia europeană, cu drepturile, oportunitățile și obligațiile noastre la nivelul UE.

Victor Negrescu (PSD), europarlamentar