OUG pentru politizarea prefecților, pe masa Guvernului

La începutul săptămânii, vicepremierul Kelemen Hunor a anunțat ă se pregătește o ordonanţă de urgenţă privind modificarea statutului prefecţilor. Actul normativ va ajunge miercuri pe masa Guvernului, iar după aprobarea lui prefecții vor fi numiți politi și asumați.

Anunțul făcut de reprezentantul UDMR după şedinţa coaliţiei de guvernare de luni va deschide calea către nominalizările politice pentru funcţiile de prefecți. În Codul Administrativ, Articolul 250 se precizează că „Funcțiile de prefect și de subprefect sunt funcții din categoria înalților funcționari publici.” Acest lucru se pare că a pus probleme actualei coaliții PNL-USR PLUS-UDMR care dorește prin actul normativ să modifice Statutul prefectului și al subprefectului.

Este un lucru important, asumat politic în programul de guvernare, declară Kelemen Hunor. Însă acesta susține mai departe că modificarea vizată în sensul politizării este prevăzută în legea fundamentală a României!

Şi în Constituţie scrie clar că prefecţii sunt reprezentanţii Guvernului în teritoriu. Vor deveni prefecţii, din acest punct de vedere, numiţi politic şi asumaţi, aşa cum este şi normal

Kelemen Hunor (UDMR), viceprimer

Proiectul de OUG a fost în dezbatere publică din decembrie 2020, a obținut toate avizele și va fi discutat în ședința de miercuri a Guvernului Cîțu. Vicepremierul a declarat că după ce va fi aprobată orgonanța, vor merge mai departe cu nominalizările prefecţilor şi subprefecţilor, hotărând în coaliție „cine şi unde va propune prefecţi.”