Reprezentanții AUR consideră periculoasă presiunea în favoarea vaccinării dar nu văd drept periculoasă răspândirea continuă a infecțiilor

Partidul AUR „constată cu îngrijorare”, într-un material publicat pe propriul website că tot mai multe companii private solicită un certificat de vaccinare pentru accesul la serviciile pe care le furnizează. Noul partid parlamentar clamează drept presiune nejustificată îndemnurile la vaccinarea împotriva COVID-19, militând în acest sens pentru continuarea infecțiilor cu coronavirus.

Se fac presiuni asupra angajaților pentru a accepta vaccinarea anti-COVID și se oferă discount-uri clienților care dovedesc vaccinarea, se precizează în comunicatul AUR, fără să fie oferite și exemple în acest sens. Reprezentanții partidului spun că „accesul la serviciile de sănătate, inclusiv la vaccinarea anti-COVID, este și trebuie să rămână o decizie individuală, un drept, nu o obligație. Trebuie precizat că vaccinarea nu este obligatorie în România.

Considerăm periculos faptul că autoritățile publice și companii private creează o presiune nejustificată asupra cetățenilor în sensul acceptării vaccinării prin instituirea de condiționalități și acces diferențiat la bunuri și servicii de interes general”, menționează AUR, aducând ca argument și discuțiile privind posibilitatea instituirii unui pașaport de vaccinare.

Ceea ce uită, în mod voit sau nu, să precizeze reprezentanții acestui partid este faptul că, în cazul unei infecții care se propagă pe cale virală, justificarea pentru soluțiile de scădere a posibilității de transmitere (în care intră și vaccinul dar și purtatul măștilor sau păstrarea unei distanțe de 2m între persoane) este justificată și din motive economice nu doar sanitare.