Deputatul Alda (PSD): Despăgubirile pentru secetă promise de Ministerul Agriculturii nu au venit în întregime

Seceta de anul trecut a provocat multe pagube în rândul fermierilor și i-a aruncat pe mulți dintre aceștia în pragul falimentului, consideră deputatul Adrian Alda (PSD). Acesta atrage atenția că despăgubirile promise de Ministerul Agriculturii nu au venit în întregime. Până când

În 2020, seceta nu a fost blândă cu România, mulți fermieri cu suprafețe calamitate fiind afectați pe parcursul anului. Aceștia au primit compensații în baza unei O.U.G. fiind însă achitate de la bugetul de stat numai parțial (procentele ajungând până la 90%) până la finalul anului.

Unii dintre ei chiar și-au pierdut fermele, alții, cu chiu, cu vai, au reușit să-și plătească datoriile și să rămână pe linia de plutire. Despăgubirile promise de Ministerul Agriculturii pentru culturile de toamnă nu au venit în întregime, iar agricultorii susțin că, guvernanții mai au să plătească și alte datorii către ei.

Adrian Alda (PSD), deputat

S-a constatat că o suprafață de peste 1,2 milioane ha ce cuprindd culturi înființate în primăvara anului 2020, au fost calamitate până la un procent de 100% pe zone considerabile din întreaga Românie. Cuantumul despăgubirilor pentru culturile de toamnă afectate au fost stabilite în felul următor: grâu 925 lei/ha, secară 925 lei/ha, triticale 805 lei/ha, orz 912 lei/ha, orzoaică 951 lei/ha, ovăz 772 lei/ha, rapiță 1002 lei/ha.

La începutul anului 2021, ministrul Adrian Oros și-a legat speranța sprijinirii ferimerilor și acordării subvențiilor cât mai repede de aprobarea bugetului în forma gândită de Ministerul Agriculturii.