Învestitura lui Joe Biden, sub semnul pandemiei și amenințării teroriste domestice
În dimineața zilei de 20 ianuarie (ora 18:00 în România) Joseph R. Biden Jr. a depus jurământul în faţa judecătorului Curţii Supreme John Roberts, fiind astfel învestit drept cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Biden, în vârstă de 78 de ani, își începe mandatul luptându-se cu o pandemie care a luat viețile a aproape jumătate de milion de vieți americane și amenințările teroriste ale grupurilor de extremă dreaptă de pe teritoriul SUA.
În primul său discurs în calitate de președinte, Joe Biden spune că „aceasta este ziua democrației”, iar țara sa „are multe de făcut în această iarnă de primejdii, multe de reparat”, promițând că va lupta pentru toți cetățenii, nu doar pentru cei care l-au votat. Deși a fost invocat de multe ori în discursul lui Biden, poporul american a lipsit de la ceremonia de învestire a președintelui SUA. Măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului dar și amenințările cu manifestări violente, de factura celor din urmă cu 14 zile, au făcut ca publicul să nu aibă acces în împrejurimile clădirii Congresului, imaginile cu mulțimile imense între monumentul Washington și Capitoliu nemai fiind posibile în aceste circumstanțe.
Vicepreședintele Kamala Harris a depus la rândul ei jurământul, devenind prima femeie care deține această funcție din istoria Statelor Unite ale Americii. Ceremonia de pe treptele Capitoliului a avut drept invitați doar persoane publice și apropiați ai celor implicați, alături de personalul organizatoric.
Președintele Biden a asemănat pandemia de COVID-19 cu cel de-al Doilea Război Mondial, ambele evenimente luând aproximativ același număr de vieți (402.400 de decese din cauza pandemiei, aproximativ 407.000 de victime militare americane în război). Deși masca purtată peste gură și nas a fost aproape omniprezent la ceremonia de inaugurare, unii au criticat deja lipsa distanțării sociale între persoanele în vârstă.
Noul președinte spune că țara trebuie să facă față ascensiunii supremației albe și să respingă manipulările și minciunile.
Mai mulți vorbitori au condamnat violențele de la Capitol desăvârșite de o mulțime furioasă de susținători ai fostului președinte Trump. Vicepreședintele Mike Pence, alături de alți lideri ai Partidului Republican, dar și cei ai Partidului Democrat, precum și foștii președinți Bush, Clinton și Obaa, au participat la învestirea lui Biden. Aproximativ 25.000 de trupe ar fi fost pregătite pentru a asigura securitatea în locațiile unde au avut loc ceremoniile.
Existau temeri că că grupurile de extremă dreaptă, dintre care multe au gravitat către fostul președinte Trump, reprezintă o amenințare directă la inaugurarea lui Biden. Mai multe manifestări ale unor persoane înarmate au avut loc înaintea zilei de 20 ianuarie. Departamentul SUA pentru Securitate Internă a avertizat că grupările de supremație albă rămân „cea mai persistentă și letală amenințare din țară.”
Trump, primul președinte care a lipsit de la ceremonia de învestire a succesorului său de când această există din anul 1869, a plecat de la Casa Albă către vila sa din Florida cu câteva ore înainte de încheierea oficială a mandatului pe care îl preluase de la Barack Obama în ianuarie 2017.
Foto: The New Yorker
-
Pingback: Planul de închidere al termocentralelor pe cărbune, urmărit de tinerii ecologiști din România – Independentul