CEDO condamnă România pentru încălcarea drepturilor omului în cazul a două persoane transgender

Decizie istorică a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de a condamna România pentru încălcarea Articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul a două persoane transgender, acesetora fiindu-le încălcat dreptul la viață intimă și de familie. Practic, Curtea constată că Statul pune o povară suplimentară asupra persoanelor transgender prin proceduri legale de recunoaștere a identității de gen care duc la un sentiment de vulnerabilitate, umilință și anxietate.

CEDO a stabilit că România nu are o procedură legală specifică pentru a facilita schimbarea actelor de stare civilă pentru persoanele transgender, ceea ce înseamnă că existentul cadru legal este neclar, contradictoriu și impredictibil. În cazurile specifice, Curtea consideră de asemenea că sistemul de justiție din România, care a refuzat schimbarea actelor de stare civile pentru petenți într-o serie de procese la nivel local, nu a demonstrat fără tăgadă interesul superior pentru societate a refuza unor persoane transgender dreptul la auto-determinare. Mai mult, prin comportamentul său, Statul intervine nejustificat în viața intimă a persoanelor transgender.

Ne bucurăm enorm la auzirea veștii privind decizia CEDO. Persoanele trans așteaptă această decizie de ani buni. Statul român ne calcă în picioare, societatea ne respinge, nu există proceduri clare, e bine să primim sprijin din partea CEDO. Acum e momentul ca statul să-și respecte angajamentele și să adopte legislație clară și previzibilă de urgență.

Antonella Lerca Duda, vicepreședintă MozaiQ și femeie transgender

Având în vedere gravitatea problemelor cu care se confruntă comunitatea trans din România, în absența unor reglementări specifice pentru recunoașterea identității de gen, decizia era una mult așteptată. Organizațiile pentru drepturile LGBTI consideră decizia CEDO un pas important către o legislație și proceduri conforme cu nevoile și drepturile persoanelor trans din România, în prezent grav afectate de absența drepturilor.

Ca urmare a deciziei CEDO, Statul are obligația de a corecta procedurile și legislația aferente

Situația persoanelor transgender în România este marcată de abuz și violențe în mediul școlar, care conduc adesea la abandon încă din primii ani de liceu, lipsa de calificări și accesul foarte redus la piața muncii ca rezultat al discriminării directe, lipsa cunoștințelor în rândul medicilor și a capacității de asistare responsabilă din partea personalului medical, precaritatea extremă din punct de vedere economic și social, prevalența atitudinilor transfobe în rândul judecătorilor, polițiștilor, publicului larg, ceea ce comportă un risc foarte ridicat de abuzuri extrem de grave si neraportate.

Decizia CEDO prin care condamnă România pentru încălcarea dreptului la viață intimă și de familie a două persoane transgender este obligatorie și trebuie implementată de statul român, care are acum obligația să corecteze legislația și procedurile administrative și în justiție pentru a asigura un cadru legal predictibil pentru recunoașterea identității de gen și schimbarea mai ușoară a actelor de stare civilă.