Camera Reprezentanților din SUA a aprobat demiterea lui Donald Trump

Camera Reprezentanților a votat cu 232 voturi pentru demiterea lui Donald Trump, în urma incidentelor violente de la Capitoliul SUA pe care multe voci le numesc o tentativă de insurecție sau lovitură de stat. Urmează audierea și votul în Senat care va determina dacă Trump își va pierde privilegiile funcției de fost președinte. De asemenea, susținătorii demiterii consideră că astfel se creează un precedent pentru orice politician care încearcă să răstoarne rezultatul unor alegeri incitând la violențe.

Democrații din Cameră au inițiat un vot de demitere al lui Trump, la o săptămână după ce manifestanții au atacat poliția Capitolului și au invadat clădirea Congresului SUA, așa-numita insurecție pe care Trump a instigat-o după ce a susținut în mod repetat afirmații false că alegerile i-au fost furate și a cerut susținătorilor săi să lupte.

În prealabil majoritatea din Congres i-a solicitat vicepreședintelui Mike Pence să își folosească imediat prevederile din secțiunea 4 a celui de-al 25-lea amendament din Constituție pentru a convoca și mobiliza cabinetul pentru a declara că „președintele nu poate îndeplini cu succes atribuțiile funcției sale”, și să își asume îndatoririle funcției de președinte interimar.

Pentru că vicepreședintele Pence a refuzat să aplice al 25-lea amendament facă acest lucru, parlamentarii SUA au procedat la demiterea lui Trump. Deși 197 de membri ai Congresului au votat împotrivă, 10 republicani au înclinat balanța pentru rezultatul favorabil.

Reprezentantul Liz Cheney, republicanul nr. 3 al Camerei, le-ar fi spus colegilor, într-o conferință telefonică, luni seară, că votul de punere sub acuzare de miercuri este un „vot de conștiință”, a declarat o sursă pentru CNN. Aprobarea rezoluției de către Casa condusă de democrați reprezenită o mustrare simbolică pentru președinte și tentativa susținătorilor lui Trump de a schimba rezultatul alegerilor din 2020. Ancheta și votul din Senat va depăși probabil momentul inaugurării noului președinte, programată pe 20 ianuarie.

Președintele ales Joe Biden a cerut miercuri Senatului să desfășoare procedurile referitoare la Donald Trump în timp ce lucrează simultan asupra altor probleme critice, cum sunt cele privind pandemia de coronavirus dar și economia. Biden a subliniat că în Camera Reprezentanților a avut loc „un vot bipartisan exprimat de membrii care au urmat Constituția și conștiința lor.”