Angajații TVR atrag atenția asupra atacului televiziunii publice pentru un program de 90 de minute

Într-o comunicare publică trimisă în apărarea demnității profesionale, reprezentanții Sindicatului pentru Unitatea salariaților TV (SPUSTv) atrag atenția că pentru o emisiune de o oră și jumătate, realizată de altcineva decât profesioniștii TVR, are loc un atac asupra televiziunii publice și angajaților acesteia. Chiar dacă în noapte dintre 31 decembrie și 1 ianuarie posturile TVR din țară și Republica Moldova au difuzat și alte emisiuni chiar realizate în studiourile proprii de către angajații televiziunii, acestea nu au fost comentate de către mass-media și politicieni.

A doua zi după Revelion președintele Comisiei de Cultura si Mass Media din Camera Deputatilor, Iulian Bulai, a catalogat emisiunea difuzată de TVR 1 în noaptea dintre ani drept un „show de prost gust.” Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a solicitat și acesta intervenția CNA pentru că în programul realizat de Mugur Mihăescu și Radu Pietreanu, pentru care a postul public a plătit aproximativ 50.000 de euro, se instiga la încălcarea măsurilor de protecție privind răspândirea coronavirusului. Mai multe voci din societate și-au descris dezgustul față de emisiune.

Bulai: „TVR trebuie să fie reformat sau să fie desființat. Alte opțiuni nu avem.” Angajații TVR: cel puțin revoltător ca 90 de minute să fie folosite pentru denigrarea instituției și a celor care lucrează în ea.

Dacă foști directori generali ai TVR, membri ai CNA, artiști sau ziariști s-au pronunțat legat de producția celor de la Vacanța Mare, cel care a spus clar și precis că TVR trebuie reformat sau desființat a fost Iulian Bulai – chiar dacă acesta a lăudat programul difuzat de TVR 2.

În mesajul transmis public, se precizează că întreaga presă și politicienii vorbesc despre „Revelionul TVR” ca și cum singurul program din acea noapte ar fi fost cel produs de Vacanța Mare. Acest lucru ar fi greșit pentru că au existat mai multe programe programe de Revelion realizate de în studiourile proprii și difuzate:

  • TVR 1 – finala concursului ”Vedeta populară”;
  • TVR 1 – „Noaptea asta, nimeni să nu doarmă!”, care a reunit nume respectate ale muzicii lăutărești și de petrecere;
  • TVR 2 – „Gala Telerevelioanelor”, participanți: Florin Piersic, Ion Dichiseanu, Horațiu Mălăele, alături de Bogdan Mălăele, Marius Rizea, Mirela Zeţa, Silviu Debu;
  • TVR 2 – „Fuegovelionul 2021”, participanți artiști importanți ai scenei muzicale românești;
  • TVR 3 – concert extraordinar al Filarmonicii din Viena care l-a celebrat pe marele compozitor de muzică de film John Williams.

Angajații reprezentanți de sindicat spun că este cel puțin revoltător faptul că întreaga televiziune, nici măcar postul, este denigrat pentru o emisiune, care nici măcar nu este produsă de către profesioniștii Televiziunii. „Celelalte 780 de minute de programe originale realizate de colegii noștri sau achiziționate și difuzate de TVR 1, 2 și 3 în seara și noaptea trecerii dintre ani, sunt complet ignorate și doar cele 90 de minute contează și justifică etichetarea jignitoare a colegilor noștri, denigrarea TVR în ansamblul său”, subliniază cei din SPUSTv.

< TVR Cultural nu a fost desființat de angajații televiziunii >

SPUSTv aduc argumente, între cele 14 puncte, contrare ideeii propagate public că TVR ar fi o gaură neagră financiară și jurnalistică, cu un număr mare de angajați, în mare parte neperformanți și că instituția nu și-ar îndeplini misiunea publică. Este menționat faptul că în cei 30 de ani conducerile televiziunii au fost numite de factorul politic, acolo fiind răspunderea și nu în rândurile angajaților (jurnaliști, personal tehnic, artiști sau personal suport) sau a instituției în sine.

De asemenea, este amintită desființarea TVR Cultural tot de același factor politic. „Nu colegii noștri au desființat TVR Cultural, mințind că acesta grevează bugetul cu sume pe care, în realitate, nu le-a primit niciodată,noi am protestat la vremea respectivă aproape singuri, în ciuda amenințărilor venite din partea administrației, având alături de noi doar câțiva entuziaști din multitudinea celor care, la vremea respectivă, au beneficiat de promovarea oferită de acel postsau a celor care azi, ipocrit, îi deplâng dispariția”, se mai menționează în comunicarea Sindicatului pentru Unitatea salariaților TV.