Prevederi legale mai bune pentru siguranța animalelor și concurență mare pe posturile de la Protecția Animalelor

Inspectoratul General al Poliţiei Române anunță mai multe noutăți legate de domeniul protecției animalelor. Mulțumită unor noi prevederi legale, se asigură posibilitatea instituirii de urgenţă a unui mecanism de protejare a animalelor aflate într-o situaţie de pericol, iar numărul mare de cereri pentru a intra în rândurile Protecției Animalelor arată că domeniul are în 2021 un cadru mai bun pentru ca animalele să fie ajutate la standarde moderne.

Prin intermediul O.U.G. 175 din 2020 a fost reglementat ordinul de plasare a animalului în adăpost. Conform acestor prevederi legale, poliţiştii din cadrul Poliţiei Române care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situaţie de pericol, emit de îndată ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile.

Prin animal aflat într-o situaţie de pericol se înţelege animalul aflat în oricare dintre următoarele situaţii:
 a) animal care a fost rănit sau schingiuit;
 b) animal care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale;
 c) animal domestic sau animal sălbatic captiv asupra căruia a fost practicat tirul;
 d) animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;
 e) animal domestic expus forţat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute;
 f) animal din speciile ecvidee, bovine, ovine şi caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulaţie publică. 

Poliţiştii constată existenţa situaţiei de pericol pe baza evaluării situaţiei de fapt şi a stării fizice a animalului care rezultă, după caz, din constatarea directă şi consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice dar și prin declaraţiile persoanelor implicate în activităţile desfăşurate.

Legislaţia privind protecţia animalelor reglementează situaţia tuturor animalelor

IGPR menționează că animalele avute în vedere de legislație se referă inclusiv la cele sălbatice. Astfel se consfinţesc o serie de drepturi şi obligaţii (privind întreţinerea şi supravegherea acestora) atât în sarcina deţinătorilor animalelor cât şi în sarcina autorităţilor şi instituţiilor Statului.

Concurență mare pentru posturile de la Protecția Animalelor

Poliția mai anunță că peste 4.300 de cereri de înscriere de a face parte din structurile de Protecția Animalelor au fost depuse pentru cele 264 de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie, scoase la concurs prin încadrare directă din sursă externă.

Astfel, au fost primite 2.984 de cereri de înscriere pentru cele 129 de posturi de agent de poliţie scoase la concurs şi 635 de cereri pentru cele 49 de Acestea sunt agent, ofiţer, ofiţer cu specializarea medic veterinar. În această perioadă, se desfăşoară activitatea de validare a candidaturilor şi probele eliminatorii de concurs, urmând ca pe 23 ianuarie să se desfăşoare proba scrisă.

Foto: MAI