Școală online în România și după 11 ianuarie. Când s-ar putea relua cursurile față în față?

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat într-un interviu că 11 ianuarie nu reprezintă o dată pe care guvernanții ar accepta-o pentru reluarea cursurilor în școli. Înainte de sărbătorile de iarnă, Guvernul anunța că cel puțin până la începutul anului 2021 școala online se prelungește. Conform cu unele măsuri adoptate, s-ar putea ca termenul să fie prelungit până în vară, însă decidenții au precizat că așteaptă să vadă cum acționează alte state membre UE.
Ministerul Educației îşi doreşte redeschiderea cât mai grabnică a şcolilor, a spus Sorin Cîmpeanu într-un interviu acordat PRO TV, precizând însă că acest lucru se va întâmpla în măsura în care situaţia epidemiologică o va permite.
Pe 11 ianuarie mi se pare mult prea scurt. Pe 11 ianuarie e termenul dintr-un calendar care a fost construit cu multe luni de zile în urmă.
Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației
Pandemia cu coronavirus a mutat cursurile din școlile și universitățile din România din plan fizic în cel online. Chiar dacă nu toate țările din UE au procedat la fel, iar foruri mondiale au recomandat să nu se închidă unitățile de învățământ -ci mai degrabă să se implementeze măsuri sanitare și orare care să permită distanțarea- guvernanții au ales să blocheze accesul în clădiri.
„Revenirea la şcoală se va face ţinând seamă şi de ceea ce vor face alte state care se confruntă cu aceeaşi problemă”, a declarat Cîmpeanu, confirmând o mai veche bănuială că Guvernul din România nu a acționat ci a așteptat, de la începutul pandemiei, ca celelalte state membre UE să adopte o măsură și apoi să copieze acțiunile sau cel puțin să își motiveze astfel deciziile.
Școala Online până în vară?
În interviul menționat, reporterii sugerau că un scenariu indică faptul că grădiniţele şi clasele primare s-ar putea redeschide la începutul semestrului al doilea, adică luni pe 8 februarie. La finele anului 2020, ministrul declara că dorește prioritizarea deschiderii unităților de învățământ pe 3 paliere:
- grădiniţe şi învăţământ primar;
- elevii claselor a VIII-a şi a XII-a care vor susţine examenele naţionale;
- elevii din şcolile care au înregistrat dificultăţi în derularea procesului de învăţământ online, cu precădere în mediul rural, dar nu numai.
Potrivit reprezentantului Ministerului cele 3 categorii de mai sus sunt priorităţi nu numai în ceea ce priveşte momentul deschiderii, ci şi din perspectiva nevoii de „activităţi remediale” pentru a putea compensa pierderile suferite de sistemul de educaţie din cauza pandemiei.
Însă în ultima ședință a Guvernului din 2020, s-a aprobat prelungirea până pe 30 iunie 2021 a măsurii prin care se acordă zile libere părinților care au copii la creșă, grădiniță sau la școală (cu vârsta de până la 12 ani) cu cursuri online. Acest lucru ar indica că nu se școala în mod fizic nu se va relua atât de curând.
-
Pingback: Elevii solicită Guvernului ca decizia privind deschiderea școlilor să fie luată la nivel local – Independentul