De ce solicită magistrații Guvernului abrogarea OUG emisă în 30 decembrie și care este apărarea executivului?

Asociaţia Magistraţilor din România şi Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului au atras atenția că prin adoptarea, în data de 30 decembrie 2020, a Ordonanţei de Urgenţă nr. 215/2020 de modificare a unei dispoziţii din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, Guvernul Cîțu a încălcat referendumul organizat în 2019 precum și principiul constituţional al echilibrului între puteri.

Magistrații subliniază că în anul 2019, cu ocazia alegerilor europarlamentare, a fost organizat un referendum pe justiţie în care se preciza clar dacă cetățenii sunt de acord „cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională”. Peste 6,4 milioane de români și românce au fost de acord, iar prin OUG din 30 decembrie votul acestora este ignorat în mod direct.

Dincolo de desconsiderarea votulului milioanelor de cetăţeni dar şi Constituţiei României, când Guvernul Cîțu și Ministerul Justiției au decis prorogarea intrării în vigoare a unor prevederi legale privind compunerea completelor de judecată în apel, denotă desconsiderarea drepturilor cetăţenilor, atitudine ce trebuie denunţată public, consideră AMR și AJADO.

OUG ar periclita justiția și hotărârile definitive date de instanțe

În apelul semnat de Asociaţia Magistraţilor din România şi Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului, este precizat că ordonanța Guvernului ignoră deciziile Curţii Constituţionale şi „dacă ordonanţa adoptată va fi declarată neconstituţională, cum este previzibil, va pericilita grav securitatea juridică prin anularea unor hotărâri judecătoreşti definitive pentru că au fost pronunţate de completuri de judecată nelegal constituite.”

Magistrații solicită Guvernului să abroge ordonanţa de urgenţă adoptată ca urmare a propunerii ministrului Justiţiei, Stelian Ion, pentru modificarea organizării judiciare, lăsând Parlamentul să decidă cu privire la acest subiect și să respecte astfel voinţa suverană a poporului, exprimată prin referendumul din 2019.

Ministrul Justiției susține că OUG a fost avizat favorabil de CSM

Ministerul Justiției, Ion Stelian, a precizat că reglementarea din OUG a venit din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Iar prin umrare consecințele aplicării de la 1 ianuarie a prevederilor referitoare la compunerea completurilor de apel de 3 judecători au fost mai mari decât cele ale voinței exprimate la Referendum. De asemenea, proiectul de ordonanță de urgență ar fi fost avizat favorabil de CSM și de Consiliul legislativ.

Avizul CSM a fost ignorat în februarie 2020, la numirea procurorilor-șefi ai DNA, DIICOT și Parchetul General

Dacă acum guvernanții se bazează pe avizul CSM, în februarie 2020, când președintele Klaus Iohannis a semnat numirile la șefia parchetelor, ce considera Consiliul Suprem al Magistraturii nu conta. Președintele chiar preciza în timpul guvernării PSD că „într-o Românie normală, procurorii-șefi nu pot fi numiți fără avizul CSM”, însă cân a venit momentul să aplice același principiu, Iohannis a încălcat promisiunile făcute cetățenilor.

Guvernul nu este la prima încălcare a Referendumului din 2019

La începutul anului, prin OUG 23/2020 (una dintre cele 25 de ordonante de urgenta adoptate în ultima noapte de guvernare din 04 februarie 2020 a primului Guvern Orban), s-a modificat statutul judecătorilor, „prin stabilirea unei abateri disciplinare ce are ca efect atat o ingerinta directa si fara precedent a Guvernului in actul de judecata, cat si incalcarea dreptului la un proces echitabil al partilor”, derapaj reclamat de UNJR – Uniunea Națională a Judecătorilor din România.

Dacă OUG are doar consecințe juridice, nu ar încălca Referendumul

Voci favorabile Puterii mai spun, după ce acuză cele două asociații ale magistraților că sunt controlate de PSD, că referendumul conform deciziei CCR 28/2020 ar fi fost încălcat dacă conținutul ordonanței ar fi fost de natură politică, adică dacă ar fi avut consecințe de natură să influențeze unele persoane politice. Însă acesta având consecințe juridice, OUG 215/2020 nu ar încălca Referendumul din 2019.