Grațierea oferită de președintele Trump unor contractori Blackwater condamnați pentru crimă încalcă dreptul internațional
Experții ONU în drepturile omului au catalogat grațierea semnată de președintele SUA o încălcare a dreptului internațional. Prin faptul că Donald Trump a absolvit de pedeapsă 4 bărbați americani condamnați pentru uciderea a 14 civili irakieni în timp ce lucrau ca contractori pentru compania Blackwater în 2007, SUA și-a încălcat obligațiile privind dreptul internațional.
Încă dinaintea Crăciunului, agenția ONU pentru drepturile omului (OHCHR) a adresat importanța anunțatelor grațieri ale adminsitrației prezidențiale. Reprezentanții Organizației Națiunilor Unite au declarat la acea vreme că acțiunea președintelui Trump are ca efect încurajarea celorlalți să comită astfel de infracțiuni în viitor.
Acum, Grupul de lucru al ONU privind utilizarea mercenarilor a precizat clar că permițând angajaților firmelor private de securitate să „opereze cu impunitate în conflictele armate”, statele vor fi încurajate să ocolească obligațiile care le revin în temeiul dreptului umanitar. Grațierile au fost puternic criticate și de multe voci din SUA, inclusiv oameni din armată, cum este generalul David Petraeus, dar și de către comandantul forțelor armate SUA și ambasadorul SUA în Irak din perioada incidentului.
Presa internațională menționează că firma Blackwater este deținută de fratele secretarului de educație din administrația lui Donald Trump.
Nicholas Slatten, Paul Slough, Evan Liberty și Dustin Heard au primit sentințe cuprinse între 12 ani și închisoare pe viață, inclusiv sub acuzația de crimă de gradul I, când în 2007 au deschis focul într-o piață intens circulată din Bagdad, omorând 14 civili irakieni neînarmați.
Grațierea contractanților Blackwater este un afront pentru justiție și pentru victimele masacrului din Piața Nisour și pentru familiile acestora
Jelena Aparac, președinta grupului de lucru al ONU privind utilizarea mercenarilor
Convențiile de la Geneva obligă statele să tragă la răspundere criminalii de război pentru crimele lor, chiar și atunci când acționează drept contractanți ai unor firme de securitate, au precizat experții ONU. Aceste grațieri operate de președintele Donald Trump subminează, în general, dreptul umanitar și drepturile omului la nivel global.
Semnale de alarmă încă din 2019
Încă din vara anului 2019, organizațiile pentru drepturile omului trimiteau semnale de alarmă privind îclinarea președintelui Donald Trump de a acorda grațieri mai multor oameni din personalul militar și contractor acuzați sau condamnați pentru crime de război, unii analiști opinând că ar putea fi în sine o crimă de război.
Într-o declarație publică neobișnuită, Comitetul Internațional al Crucii Roșii (ICRC) – o organizație internațională care acționează de obicei prin comunicări confidențiale cu părțile la conflicte armate – explica atunci distincția dintre grațieri și amnistii. În mod normal ICRC nu comentează cazuri specifice și în declarația din 2019 nu opinează cu privire la legalitatea, cu atât mai puțin cu privire la posibila criminalitate a unei anumite acordări de grațiere / amnistie, însă faptul că ICRC a ales să analizeze o problemă atât de fierbinte sugerează cât de gravă este astfel de acțiune a președintelui Trump pentru sistemul de drept internațional.