BNR a lansat în circuitul numismatic o monedă din aur în memoria generalului Ioan Dragalina
Banca Națională a României a lansat la începutul săptămânii o monedă de aur de 6,452 g cu tema „160 de ani de la nașterea generalului Ioan Dragalina”. Având o valoare nominală de 100 lei, aversul monedei redă monumentul dedicat generalului Ioan Dragalina de la Caransebeș, iar reversul prezintă portretul și anii în care a trăit.
Cu un tiraj maxim de 500 piese, preţul de vânzare pentru monedă este stabilit la 2.300 lei, exclusiv TVA. Lansarea în circuitul numismatic a acestora se realizează prin sucursalele regionale ale Băncii Naţionale a României din Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş.
Născut și crescut în Imperiul Austro-Ungar, la vârsta de 27 de ani Ioan Dragalina a demisionat din armata austro-ungară și a trecut granița. Odată ajuns în țara noastră, acesta a fost încadrat în Armata Română. Începând cu gradul de sublocotenent, Dragalina avansează treptat pe scara ierarhică ajungând în 1908 locotenent-colonel. Când izbucnise Primul Război Mondial deja fusese comandant al Școlii Militare de Infanterie din București, avea gradul de general de brigadă.
În perioada neutralității României (1914-1916), s-a ocupat de lucrările de fortificații pe Valea Prahovei. În anul 1916, înainte ca România să intre în război de partea Aliaților, Dragalina a fost numit comandant al Diviziei I de Infanterie, aflată la Drobeta Turnu Severin. Trupele diviziei acopereau o distanță mare din frontiera de vest a României, de la izvoarele Argeșului până la Calafat. Sub comanda sa, divizia a luptat cu curaj la Orșova și pe valea râului Cerna. Dragalina a fost decorat pentru eforturile sale pe front, pierzându-și viața în urma unei infecții de la o rană suferită în braț.
Monedele din aur puse în circulație de către BNR sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoţite de broşuri de prezentare (în română, engleză, franceză), în care este inclus certificatul de autenticitate al emisiunii, cu semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.