Practicile nesănătoase ale guvernelor anterioare, însuşite rapid de Guvernul Cîţu, consideră Asociația Municipiilor din România
Proiectul de OUG propus spre adoptare de către Guvernul Cîțu, fără consultarea Asociației Municipiilor din România (AMR) și a celorlalte structuri asociative, este criticat dur. Într-un comunicat de presă semnat de Emil Boc, președintele actual al AMR, se precizează că guvernul transformă un instrument de dialog între 2 parteneri egali, adică administraţia centrală și administraţia locală, într-un act formal, menit să mimeze respectarea legii, dar încălcând în fapt şi litera şi spiritul ei!
Dialogul instituţional nu este o opţiune a unui ministru sau a unui funcţionar din minister, scrie în declarația emisă presei de către reprezentanții municipiilor din România. Aceștia subliniază că dialogul menționat reprezintă o obligaţie legală a Guvernului României, lucru menționat atât în Codul administrativ, cât şi în Carta europeană a autonomiei locale, clasificând Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene drept un derapaj de la această obligaţie.
Autoritățile administrației publice centrale inițiatoare ale unui proiect de act normativ au obligația să consulte structurile asociative prevăzute la alin. (1), cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de supunerea spre adoptare/aprobare a oricărui proiect de act normativ care privește în mod direct administrația publică locală și/sau care are impact asupra colectivităților locale. În cazul proiectelor de acte normative cu caracter urgent, termenul poate fi redus la 10 zile lucrătoare.
Alin. (2) Art. 86, Codul administrativ
Proiectul de OUG care ar urma să fie votat în următoarea ședință a Guvernului ar modifica mai mult de 20 de acte normative. Acestea au impact într-un număr mare de domenii cum ar fi educația, sănătatea, munca, fiscalitatea, bugete locale, asistenţa socială, salarizare.
Chiar dacă multe din municipii au probleme privind transparența actelor decizionale din propria ogradă, acestea nu s-au sfiit să atragă atenția Guvernului Cîțu că nu respectă minimele reguli în domeniul transparenţei şi dialogului cu structurile asociative. Mai mult decât atât, AMR spune că acest prim act al noului Executiv trage un „semnal de alarmă cu privire la capacitatea Guvernului de a realiza reforma statului, aşa cum şi-a asumat prin programul de guvernare.”
-
Pingback: „Arată-mi banii!” Cum ar trata Emil Boc campania de vaccinare dacă am fi într-un film de Hollywood – Independentul