Numărul jurnaliștilor deținuți în închisori în 2020 este încă la un nivel ridicat în întreaga lume, informează Reporteri Fără Frontiere

Nivelul istoric ridicat este aproape la fel ca în 2019. Un număr e 387 de jurnaliști sunt închiși pentru că și-au făcut datoria, iar 61% dintre aceștia sunt deținuți în doar 5 țări: Arabia Saudită, China, Egipt, Siria, Vietnam. Numărul femeilor jurnaliste aflate în închisoare a crescut cu 35%, aducând procentul la 42 din totalul celor închiși în anul 2020, specifică Reporteri Fără Frontiere (RSF) în raportul lor anual.

China rămâne în frunte cu 117 jurnalişti (profesionişti sau nu) deţinuţi, urmată de Arabia Saudită (34), Egipt (30), Vietnam (28 – incllusiv unul din laureații Premiului RSF pentru libertatea presei din 2019) şi Siria (27). Dintre femeile jurnaliste deținute cele mai multe persoane arestate în 2020 s-au înregistrat în Belarusul care a cunoscut o represiune fără precedent de la alegerile prezidențiale disputate în august.

Un total de 54 de jurnaiști sunt ostatici în Irak, Siria și Yemen de către organizații teroriste cunoscute sau neidentificate. Alte 4 persoane sunt dispărute și nu se știe nimic legat de locația sau starea lor.

Aproape 400 de jurnaliști vor petrece sărbătorile de la sfârșitul anului în închisoare, departe de cei dragi și în condiții care le pun adesea viața în pericol.

Christophe Deloire (Secretar general, RSF)

Creşterea arestărilor legate de criza sanitară reprezintă o nouă evoluție demnă de menționat de organizația internațională a presei libere. De la începutul pandemiei și până în prezent, 14 jurnalişti sunt încă în spatele gratiilor, jumătate dintre aceștia fiind doar în China.

În Asia s-au constatat cele mai multe încălcări ale libertății presei în legătură cu pandemia. Tot aici se află și cei mai mulți deținuți jurnaliști legați de subiectul coronavirusului: 7 – China, 2 – Bangladesh și 1 – Myanmar. În Orientul Mijlociu, unde mai multe țări au profitat de pandemia coronavirusului pentru a intensifica controlul asupra mass-media și a știrilor, trei jurnaliști sunt încă reținuți pentru articole legate de pandemie: 2 – Iran și 1 – Iordania. În Africa, 1 jurnalist este încă deținut în Rwanda, fiind acuzat de „încălcarea reglementărilor de carantină.”

Foto: Brett Sayles