Fuziunea Fiat-Chrysler și Peugeot aprobată de Comisia Europeană, noua companie se va numi Stellantis

Comisia Europeană a aprobat pe 21 decembrie parteneriatul între producătorul auto italo-american Fiat-Chrysler și producătorul francez Peugeot. Chiar dacă compania din SUA caută de câțiva ani un partener de fuziune, alegerea acestei firme franceze a avut legătură cu expertiza în construirea de mașini compacte mici și vehicule electrice. Noua companie ar urma să se numească Stellantis și s-ar plasa pe locul al 4-lea în topul celor mai mari producători auto din întreaga lume.

Autoritatea pentru concurență a Comisiei Europene a dat undă verde cererii de fuziune care a fost înregistrată în mai 2020. Însă nu este vorba de o aprobare fără nicio prevedere, ci o fuziune cu condiții. Reprezentanții UE sunt îngrijorați de faptul că noul conglomerat ar putea denatura concurența pe piața vehiculelor utilitare ușoare.

Acest aspect este important pentru mulți lucrători independenți și companii mici și mijlocii din întreaga Europă, iar statele membre unde cele două companii au deja o cotă de piață ridicată ar ridica semne de întrebare. Însă reprezentanții producătorilor auto s-au angajat că vor facilita intrarea și extinderea pe piață a camionetelor comerciale mici, nu doar în țări precum Belgia, Republica Cehă, Franța, Grecia, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia și Slovacia, unde existau neclarități, ci peste tot unde vor opera.

Ca atare, Peugeot a extins un acord de cooperare existent cu Toyota care ar trebui să mențină piața deschisă a autoutilitarelor, în timp ce serviciile de reparații și întreținere trebuie să fie accesibile concurenților după ce fuziunea se va fi efectuat. În paralel trebuie spus că accesul pe piața SUA este un avantaj important pentru compania franceză.

Acționarii vor vota asupra fuziunii în ianuarie 2021.