Malawi, țara cea mai îmbunătățită în 2020, consideră The Economist
Revista internațională desemnează în fiecare an un stat drept țara anului, oarecum pe modelul celor de la revista Time și al său „titlu” de persoană a anului. În 2020, un an marcat de pandemia de coronavirus, cele mai multe țări au țintit doar să stăpânească criza medicală și cea economică aferentă, însă câștigătorul desemnat de The Economist a avut progrese notabile în materie de democrație.
Printre statele candidate la titlu s-au aflat țări care au reușit să managerieze bine pandemia care a afectat Europa inclusiv printr-o scădere a veniturilor. Taiwan a fost printre finaliste, însă nu s-a ridicat la așteptările analiștilor The Economist. De asemenea, cu toate că Noua Zeelandă a reușit să evite dezastrul înregistrat în alte țări, iar virusul a luat victime doar 25 de cetățeni și viața a revenit mai mult sau mai puțin la normal, nici acesta nu a fost îndeajuns.
The Economist a dorit să vadă nu doar o administrare bună a crizei de coronavirus ci și o îmbunătățire a țării în ciuda aesteia. De aceea și Bolivia a fost luată în considerare după alegeri controversate, proteste violente, o guvernare interimară incompetentă și încele din urmă o revenire la normalitate.
Premiul pentru 2020 revine însă unei țări din sudul continentului African, unde democrația și respectarea drepturilor omului au prevalat în timp ce în 80 de țări acestea au regresat între începutul pandemiei și septembrie (conform cu Freedom House). Singurul loc în care aceste aspecte s-au îmbunătățit a fost Malawi.
Analiștii care au jurizat acordarea titlului pentru acest an au apreciat și progresul înregistrat. După ce în 2012, când moartea neașteptată a președintelui a fost mușamalizată (inclusiv prin transferul cadavrului în Africa de Sud pentru „tratament medical”) pentru a câștiga timp fratelui acestuia de a prelua puterea, lucru nereușit decât 2 ani mai târziu când a câștigat alegerile, scrutinul din ultimul an a fost dezastruos.
Malawi este încă o țară săracă, dar oamenii săi sunt cetățeni, nu supuși. Pentru revigorarea democrației într-o regiune autoritară, este țara noastră a anului.
The Economist
Numărul de voturi corect a fost măsluit în favoarea fratelui fostului președinte cu lichid de corecție aplicat pe procesele verbale. Observatorilor străini nu le-a venit să creadă însă nu au împiedicat aprobarea rezultatelor. Ceea ce a făcut ca cetățenii din Malawi să iasă în stradă în proteste masive împotriva nedreptății. În cele din urmă, judecătorii nu au validat rezultatele și au decis reluarea votului în iunie, din care fostul câștigător cu lichidul de corecție a trebuit să-și recunoască înfrângerea.