Reprezentanta drepturilor femeilor aleasă de societatea civilă nu a fost numită de Guvern în Consiliul Economic și Social

Șeful interimar al Guvernului, Nicolae Ciucă, a confirmat în data de 18 decembrie noii membri ai Consiliului Economic și Social (CES), organul consultativ asupra proiectelor de acte normative iniţiate de Guvern sau a propunerilor legislative ale parlamentarilor. În mod netransparent Guvernul nu a numit una din reprezentantele organizațiilor pentru protecţia drepturilor omului din totalul celor 14 persoane desemnate printr-o procedură democratică și deschisă a societății civile, lucru care a stârnit dezaprobul și reacția multor asociații din România.

Foto: Nicolae Ciucă, 2017 (AGERPRES)

Mecanismul prin care societatea civilă și-a putut alege direct și transparent reprezentanții în Consiliu, lucru agreat de către Secretariatul General al Guvernului a fost ignorat de prim-ministrul interimar în cazul lui Adriana Radu, nefiind oferită vreo motivare publică pentru decizie.

Adriana Radu, membră a Coaliției pentru Egalitate de Gen și fondatoare a Asociației SEXUL vs BARZA, care promovează drepturile femeilor și drepturile la informare corectă privind sănătatea reproducerii, realizând peste 120 de videoclipuri educative pe internet, nu a fost confirmată de către premierul Ciucă în CES.

Mai mult decât atât, fiindcă singura membră aleasă în plenul CES nenumită de Guvern a fost înlocuită cu doi bărbați care nu s-au calificat pentru post conform metodologiei procesului electoral intern al societății civile, reprezintă din punctul de vedere al Coaliției pentru Egalitate de Gen un atac asupra societății civile și a mișcării pentru egalitate de gen și un act sexist.

Răspunsuri solicitate de către societatea civilă

Alături de celelalte ONG-uri care au organizat pe platforma VotONG alegerile pentru desemnarea reprezentanților societății civile în CES, Coaliția pentru Egalitate de Gen solicită Prim-ministrului reconsiderarea numirii precum și explicații publice privind factorii care au dus la această decizie controversată.

O contestație a fost trimisă oficial pe adresa Secretariatului General al Guvernului. Aceasta a fos semnată de către: Asociația SEXULvs BARZA, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen – A.L.E.G., Asociația Plural, Centrul FILIA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Asociația FRONT, Societatea de Analize Feministe AnA, E-Romnja – Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome, Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului (ACTEDO), Centrul de Studii în Idei Politice (CeSIP), Asociația Ema, cu susținerea Asociația ACCEPT, Asociația Identity.Education – Identitate.Educatie, Euroregional Center for Public Initiatives, Asociația Pride România, Asociația pentru apărarea drepturilor minorităților „Rise OUT”, Asociația MozaiQ LGBT, Asociația Pe Stop, Asociația Mame Pentru Mame, Asociația SAMAS, Fundația Crucea Albă, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală, ActiveWatch.

Adriana Radu, MPH, BA, Forbes 30 under 30 2020, TEDx Speaker 2016. Are două licențe de limbă și literatură la Université Lumière Lyon 2 și a absolvit un master în Sănătate Publică la Facultatea de Medicină din Berlin, cu sprijinul unei burse din partea Serviciului German de Schimb Academic, în 2015 fiind bursieră a Bundestagului. În 2017, Adriana Radu a fost lector invitat la Școala de Sănătate Publică Cluj, Universitatea Babeş-Bolyai, unde a susținut un curs de Promovare a sănătății, și de-a lungul timpului a scris pentru diferite publicații din afara României. Aceasta vorbește fluent germană, franceză, engleză și are un bun nivel de spaniolă.