INS și Eurostat anunță rata anuală a inflației pentru 2020 la nivelul de 1,7%

Institutul Naţional de Statistică (INS) și Agenția Europeană de statistică (Eurostat) au informat că rata anuală a inflației calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) se situează la 1,7% în România. În același interval al ultimilor 12 luni, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,81%, respectiv serviciile cu 2,77%, iar mărfurile nealimentare cu 0,78%. La nivelul întregii UE, inflația este de doar 0,2%.

Dacă în țara noastră au existat fluctuații, rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas stabilă la minus 0,3%, în timp ce în Uniunea Europeană la 0,2%. Slovacia, România, Cehia, Ungaria și Polonia sunt statele membre care au înregistrat o inflație mai mare de 1,5%, în cazul ultimei menționate aceasta ajungând la aproape 4%! Singurele țări care intră în media UE sunt Belgia, Franța, Malta, Finlanda și Suedia, toate înregistrând o rată a inflației de 0,2%.

Pentru zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut alimentele, băuturile alcoolice şi ţigările, deși creșterea în acest sector a fost de numai 0,36%. Serviciile au crescut cu 0,25% pe când prețul energiei a scăzut cu 0,82%.

Unele dintre consecințele inflației mari sunt scăderea puterii de cumpărare a populației. De asemenea o rată mare a inflației avantajează debitorii (în moneda națională), rata dobânzilor fiind influențată de cea a inflației.