Pentru discriminarea angajaților care au înființat un sindicat Wizz Air va fi executată silit

În cea mai profitabilă piață a WizzAir în 2019-2020, instanța din România execută silit compania pentru discriminarea angajaților săi. Decizia a fost pronunțată la finalul săptămânii trecute și încheie o poveste a nedreptății la locul de muncă începută în urmă cu 6 ani.

Compania Wizz Air este cunoscută pentru prețurile mici practicate și destinațiile populare către care circulă nu doar persoanele din România ci mulți alți oameni din Europa. În perioada martie 2019 – martie 2020, două aeroporturi din țara noastră (Cluj-Napoca și București Henri Coandă) au fost în top 3 cele mai profitabile aeroporturi pentru companie. Valoarea medie a biletului de avion vândut în România s-a situat la 76 euro, iar cele două aeroporturi menționate anterior au adus un profit anual de 43 milioane euro respectiv 30 milioane euro companiei maghiare de transport aerian.

Un aspect mai puțin cunoscut este faptul că firma de low-cost este împotriva sindicalizării angajaților săi. Într-atât de mult încât în 2014 Wizz Air a concediat 19 angajați pentru că formaseră un sindicat!

Faptă certificată, un an mai târziu de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării ca fiind discriminare, compania fiind sancționată în 2015. Având în vedere cifrele cu care operează WizzAir numai în România, i-a fost aplicată o amendă contravențională mică, de doar 25.000 lei, adică aproximativ 5.000 euro.

Însă compania low-cost contestă în instanță decizia CNCD, deschizând o serie de procese. Două sentințe definitive ale Înaltei Curți de Casație și Justiție au confirmat în 2019 faptul că Wizz Air și-a discriminat angajații.

În ședința din 11 decembrie, Judecătoria Buftea a dat dreptate Sindicatului AEROLIMIT PROFESSIONAL și Biroului Executorului Judecătoresc Casagranda-Stana. În dosarul nr. 34294/94/2020 judecătorii au pronunțat executarea silită a Wizz Air – sucursala Otopeni, care în ciudat deciziilor nu se conformase cu plata amenzii Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării:

Admite cererea de încuviinţare a executării silite. Încuviinţează executarea silită în temeiul titlului executoriu reprezentat de HOTĂRÂREA NR. 260/03.06.2015 pronunțată de Consiliul Național pentru combaterea Discriminării Autoritate de stat autonomă, rămasă definitivă prin SENTINȚA CIVILĂ NR. 881/16.03.2016 – CURTEA DE APEL BUCUREȘTI, DECIZIA CIVILĂ NR. 1237/07.03.2019 ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE, prin toate modalităţile de executare prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la realizarea dreptului rezultat de titlul executoriu, împreună cu toate accesoriile acestuia, precum şi a cheltuielilor de executare. Fără cale de atac. Document: încheiere de executare silită 16292/2020 11.12.2020

Dincolo de suma foarte mică comparativ cu profitul obținut, decizia instanței lovește mai mult în imaginea filialei din România și în reputația companiei la nivel internațional. Mai mult, această decizie ar putea avea efecte și în alte zone unde compania procedează similar, lucru care ar putea costa mult mai mulți bani pe termen lung pentru WizzAir.