După tăierile semnalate de ecologiști, în Parcul Natural Munții Maramureșului tot nu s-a plantat și regenerat nimic
Probabil cea mai mare tăiere la ras din România și Europa își arată efectele, arată Agent Green prin publicarea unor fotografii realizate în 13 decembrie 2020 a Parcului Natural Munții Maramureșului. Organizația spune că nu s-a plantat nimic de când au fost semnalate recent cele mai multe tăieri în acea zonă iar prin urmare nici natura nu s-a putut regenera aproape deloc.
„Mai ții minte masacrul pădurilor de la granița cu Ucraina, în Parcul Natural Maramureș?” se întreabă ecologiștii într-un mesaj adresat publicului larg. Aceștia doresc să sublinieze faptul că în ciuda tuturor promisiunilor de regenerare a pădurilor din nordul României, realitatea arată dezolant.
În prima parte a anului organizația de mediu a găsit în zonă 10.000 hectare de tăieri la ras, inclusiv o tăiere la ras de peste 4.000 hectare deodată, fiind cea mai mare tăiere la ras din România și probabil din Europa. Chiar dacă cine încearcă să le documenteze își riscă viața, reprezentanții Agent Green au filmat zonele afectate de la câțiva kilometri sud de tăierea centrală care măsoară 4.000 hectare și parte dintr-o altă bandă de tăieri de peste 1.000 ha deasupra DN18 către Borșa, în perimetrul Parcului Natural Munții Maramureșului.
Nicio guvernare, indiferent de culoarea politică nu a reușit să oprească acest masacru care continuă, continuă reprezentanții Agen Green. Nici măcar tehnocrații nu au reușit să facă nimic, subliniază aceștia. Motivul ar fi faptul că implicându-se în acea problemă, ar risca să își piardă viața, în acea zonă fiind uciși pădurari dar și poliția a fost atacată.
Ecologiștii mai menționează că obținerea unor imagini de la sol a faptelor ce se petrec în acea zonă sunt aproape o misiune imposibilă, însă aceștia au riscat în speranța în speranța că următorul Guvern va pune capăt masacrului din Maramureș și va prelua controlul asupra situației tăierilor de păduri la nivel național. Deși conform analizei realizate de Greenpeace înaintea alegerilor, PNL este cel mai puțin prietenos când vine vorba de politicile pentru mediu.
-
Pingback: Aproape 3.000 hectare de pădure pierdute permanent în Lunca Mureșului inferior în ultimul secol și jumătate – Independentul