Desemnarea noului Guvern din România ridică semne de întrebare privind respectarea Constituției
Deși sâmbătă ar începe discuțiile oficiale între partidele noii coaliții de guvernare PNL – USR PLUS – UDMR privind programul de guvernare, formula noului executiv precum și funcțiile de conducere în Parlamentul României, au existat deja discuții între președintele Klaus Iohannis și liderii partidelor menționate, lucru pe care PSD și alte persoane din societatea civilă îl consideră nepotrivit și în afara cadrului constituțional.
Președintele PNL, Ludovic Orban, a ieșit public după ședința de miercuri a forurilor de conducere ale partidului, cu informația conform căreia fostul premier ar fi scris concomitent cu președintele României, Klaus Iohannis, pe bilețele separate aceeași propunere pentru conducerea noului Guvern, Florin Cîțu, actual ministru al finanțelor. La aflarea acestei vești, Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat a declarat că este ridicol ce au făcut Iohannis și Orban, „democraţia fiind una singură peste tot”, iar modul de abordare al negocierilor şi de interpretare a Constituţiei şi a spiritului ei de către domnul preşedinte Iohannis nu este în regulă.
Important este dacă preşedintele doreşte să respecte jocul democratic şi Constituţia şi legile ţării
Marcel Ciolacu, președintele PSD
PSD, care are grupul cu cele mai multe mandate nu este luat în considerare de către președintele României, nici măcar în întâietatea discuțiilor informale, atenționa Ciolacu joi. Recent, Klaus Iohannis a fost criticat de către misiunea OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) de monitorizare a alegerilor parlamentare pentru încălcarea standardelor internaționale privind neamestecul funcțiilor și instituțiilor Statului în lupta politică, președintele acționând ca agent electoral al PNL.
Participarea lui Iohannis la discuțiile preliminare de formare a coaliției de guvernare au fost confirmate de către Dan Barna. Președintele USR a anunțat că a avut loc o primă discuție cu președinții PNL și UDMR, Ludovic Orban respectiv Kelemen Hunor, la prima parte a întâlnirii luând parte și președintele României!
Cristian Ghinea chiar întărește implicarea lui Iohannis, într-un interviu video cu Ioana Ene Dogioiu, pentru ajungerea la compromisuri între diferitele partide. Europarlamentarul USR-PLUS consideră că „președintele României va avea un rol foarte important în crearea coaliției, un rol de arbitru”, iar atunci când fiecare partid va ține foarte mult de ideile sale, poate veni președintele să propună un compromis.
Luni însă urmează să aibă loc, conform Administrației Prezidențiale, consultările constituționale cu formațiunile politice. Reprezentanții minorităților au declarat că vor participa la aceste discuții cu prezentarea lucrurilor care îi interesează, chestiuni de proiecţii pentru următorii 4 ani.
Anunțul Palatului Cotroceni a venit după ce întâlnirile și bilețele dintre Iohannis și Orban se petrecuseră deja. Constituția prevede consultări oficiale, însă până acestea au loc, au existat deja discuții între președintele României și doar anumite partide, Iohannis comportându-se ca agent electoral al PNL în campania pentru alegerile parlamentare. Să fie aceste aspecte îngrijorătoare?
Nu ar fi prima oară când anumite principii democratice nu au fost respectate de către actuala conducere executivă a României. La începutul anului, când încă nu erau implementate măsurile restrictive ale pandemiei, Guvernul Orban a modificat fără nici o consultare, prin ordonanță de urgență, aspecte ce fac parte din statutul judecătorului, încălcând rezultatul referendumului din mai 2019 când milioane de romani au votat interzicerea adoptarii de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul justiției. Derapajul guvernului a fost criticat de către Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, însă nu a existat o sancționare din partea altor instituții sau din parte cetățenilor.
De reținut și că multe guverne din lume și din Europa au înregistrat în timpul pandemiei cu coronavirus un regres în termeni democratici, conform cu un studiu recent finalizat la o universitate din Milano, Italia. Iar regimurile populiste din țările cu o democrație pre-COVID mai slabă și un număr mai mare de decese legate de COVID au comis mai multe încălcări democratice!
Florin Cîțu, care ar fi declarat în 2018 „să terminăm cu această propagandă, adică sănătatea şi învăţământul – prioritatea zero în România”, a mai fost propus drept premier în luna februarie, când președintele Iohannis și PNL încercau să provoace alegerile anticipate, însă a demisionat în ziua în care urma să fie votat în Parlament, acest lucru fiind taxat și acum de către mediul internautic.