Personalități și instituții de cultură susțin înființarea unui Teatru Rom de Stat
Demersul, susținut în mod deschis din luna noiembrie când reprezentanți ai instituțiilor de stat au fost invitate la un nou dialog despre oportunitatea pe care o impune înființarea unui Teatru Rom de Stat, poate avea noi sorți de izbândă odată cu formarea unui nou Guvern.
Înființată în 2015, Compania de teatru Giuvlipen împreună cu peste 50 de personalități și instituții din țară și din străinătate susțin înființarea unui Teatru Rom de Stat în România. Giuvlipen este prima inițiativă independentă din România dedicată sprijinirii actorilor și dramaturgilor romi și promovării teatrului contemporan rom. Anul acesta, demersurile artistice ale acesteia au fost recunoscute nu doar în alte zone din Europa ci și pe plan național, primind în cadrul Galei Premiilor UNITER, premiul special al Consiliului Britanic.
Avangarda culturii rome – un contraatac, prin artă și activism, la secole de opresiune.
Agenția de presă Reuters despre Giuvlipen
Asociația Actorilor Romi a pornit încă din anul 2017 un demers pentru discutarea rolului și necesității unui teatru contemporan al minorității rome din România. Prin turneul „Teatrul Rom nu e nomad”, ce cuprinde spectacole realizate de Giuvlipen la finalul anului 2017 și 2018, s-a dorit facilitarea accesului la spectacole care valorizează dramaturgia romă contemporană și realizarea unui dezbateri naționale privind relevanța înființării Teatrului Rom.
În 2020 inițiativa culturală este susținută de peste 50 de actori, regizori, dramaturgi romi și alte personalități și instituții de cultură locale și internaționale. Existența unei astfel de instituții stabile și accesibile, care promovează valori europene antirasiste, constituie o oportunitate nu numai pentru minoritatea romă, dar și pentru societatea românească în ansamblul ei.
„Considerăm că înființarea unui Teatru Rom de Stat ar reprezenta un pas important în vederea atingerii atât a dezideratelor comunității, cât și în îndeplinirea principiilor asumate de statul român”, subliniază și Avocatul Poporului, în scrisoarea de susținere a inițiativei de dezvoltare a acestui amplu proiect cultural.
În urma dialogului avut în luna noiembrie, Ministerul Culturii, reprezentat prin Cosmin Marcovici (secretar de stat), a declarat că România are deja numeroase instituții de spectacol dedicate minorităților și totuși comunitatea romă nu a beneficiat de atenția autorităților până acum. Astfel Ministerul s-a arătat deschis în a iniția demersurile legale și administrative necesare, considerând că o astfel de instituție ar oferi șansa acestei comunități de a se autodefini, de a combate rasismul și prejudecățile și de a schimba percepția asupra romilor în societatea noastră.
-
Pingback: Proiecție online a scurtmetrajului “Bilet de iertare” de Alina Şerban, cu ocazia Zilei Internaționale împotriva discriminării rasiale – Independentul