Sub 10% dintre cererile pentru azil din România au fost acceptate până acum în anul 2020

Peste 5.000 de persoane au solicitat, de la începutul anului 2020 şi până la finele lunii noiembrie, acordarea unei forme de protecţie internaţională din partea României. Dintre acestea doar 470 le-au fost recunoscut statutul de refugiat sau protecţia subsidiară

Din totalul menționat anterior, 1.195 de persoane au fost respinse riscând în prezent să fie expulzate de pe teritoriul României. Restul persoanelor care au aplicat pentru azil au cererile în diverse stadii de analiză, anunță Inspectoratul General pentru Imigrări. Majoritatea persoanelor care au solicitat protecția statului român provin din Afganistan, Siria, respectiv Irak.

Primirea, înregistrarea şi soluţionarea cererilor de azil, precum şi asigurarea asistenţei pe durata procedurii de azil şi în procesul de integrare sunt activităţi care se desfăşoară la nivelul celor șase Centre Regionale de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil. Acestea se află în Bucureşti, Giurgiu, Timişoara, Galaţi, Rădăuţi şi Maramureş. Cele mai multe cereri din anul 2020 provind de la centrul din Timișoara și cel din București.

IGI subliniază că în cadrul procedurii de determinare a unei forme de protecţie, persoanelor în cauză le-a fost asigurat accesul neîngrădit la procedura de azil, fiind respectat principul nereturnării. De asemenea, oamenii au beneficiat de documente de identitate şi, după caz, de documente de călătorie.

Reprezentanții Ministerului de interne susțin că, în funcţie de nevoile specifice, solicitanții de azil au beneficiat de cazare în centrele specializate ale Inspectoratului General pentru Imigrări şi au participat la sesiuni de informare şi consiliere. Deși presa a relatat cazul de la Timișoara de la finele lunii noiembrie, în care 25 de persoane din Afganistan au dormit afară sub cerul liber, din cauza vidului legislativ și măsurile privind răspândirea coronavirusului. Din fericire, societatea civilă asistă în acest timp persoanele vizate, însă deși este deja luna decembrie, nu s-a găsit o soluție adecvată din partea autorităților pentru aceste persoane.