Premiul pentru Anticorupție 2020 câștigat de avertizatoarea de integritate Botakoz Kopbayeva (Kazahstan) și jurnalistul Zaki Daryabi (Afganistan)

Premiul pentru anticorupție recunoaște curajul și determinarea numeroaselor persoane și organizații care luptă împotriva corupției din întreaga lume. Cunoscuta organizație Transparency International oferă unor persoane merituoase recunoașterea cuvenită pentru hotărârea și curajul lor, iar în anul 2020 Botakoz Kopbayeva din Kazahstan și Zaki Daryabi din Afganistan sunt selectate pentru tocmai aceste calități.

Premiul a fost acordat la o ceremonie din cadrul Conferinței internaționale anticorupție (IACC). Juriul a fost compus din Samuel Kimeu, Tatiana Bazzichelli, Matthew Caruana Galizia, Sally Hayden, Karen Hussman, Linda Oforia Kwafo, David Ondracka. Aceștia au considerat că eforturile celor două persoane sunt demne de prețuirea întregii comunități anti-corupție de pe mapamond.

Zaki Daryabi și ziarul Etilaat Roz, un rol important în descoperirea corupției guvernamentale din Afganistan.

În ciuda situației extrem de critice pentru jurnaliștii independenți și a libertății de exprimare în țara din Orientul Mijlociu, ziarul fondat de Zaki Daryabi cu fonduri inițiale de la familie și prieteni oferă o oarecare speranță și transmite un mesaj clar de curaj, dăruire și determinare în lupta de investigare, expunere și provocare a corupției din Afganistan. Chiar și când inițiativa jurnalistică, pornită cu un mix de umor și divertisment, părea că merge pe un drum închis, abordarea temelor serioase din societate și perseverența lui Zaki Daryabi îl face un exemplu admirabil pentru alți jurnaliști și tineri activiști de pe mapamond.

Acțiunile întrerpinse de Botakoz Kopbayeva au expus corupția financiară și furtul de fonduri substanțiale destinate burselor studențești din Kazahstan.

Kopbayeva a devenit prorector pentru afaceri financiare și economice la Conservatorul Național Kazah în 2017. Eforturile ei de a expune corupția din interiorul sistemului au dus la o campanie de intimidare, locuința ei fiind spartă și ea însăși fiind agresată, înjunghiată și lovită. În ciuda rănilor grave suferite, aceasta s-a întors la muncă pentru a-și continua ancheta și dezvăluirile care au dus la demisii și condamnări penale în rândurile universitare din Kazahstan.

Pentru curajul și activitatea ei ca avertizoare de integritate, în special într-un mediu ostil, fiind expusă persecuției și violenței, Transparency International a considerat că Botakoz Kopbayeva merită Premiul Anticorupție 2020, fiind o inspirație pentru toți cei care lucrează împotriva corupției la nivel mondial.

(Transparency International Romania a elaborat un Ghid privin protecția avertizorilor de integritate)