Parada de 1 decembrie înlocuită de Greenpeace cu una pentru mediu și schimbarea climatică
Organizația ecologistă Greenpeace a pus în scenă, cu ocazia Zilei Naționale a României, o „Paradă Verde” la Arcul de Triumf din București. Astfel, activiștii pentru mediu au renunțat la tehnica militară, cea cu care Statul făcea de obicei figurație în centrul Capitaliei, și au înlocuit-o cu unelte pentru apărarea planetei: blindate mecanizate monoroată, autopurtate F18 Hârleț, sistemul de artilerie Ghindav, velocipede amfibii biciclu, divizia verde motorizată electric, panouri fotovoltaice de mare putere „Solaris”, tehnică eoliană „Zefir”.
Denumirile ascund de fapt obiectele obșinuite pentru protecția mediului pe care le are la îndemână Statul însă acesta preferă să cheltuie în continuare foarte mulți bani din bugetul public pe armament. Parada militară de 1 Decembrie 2020 a fost anulată în acest an din cauza pandemiei de coronavirus, iar momentul este folosit de către activiști pentru a trage câteva semnale de alarmă legate de tăierile pădurilor, folosirea surselor de energie regenerabile, precum și impactul schimbărilor de climă asupra României.
În contextul unei situații de criză, ecologiștii atrag atenția că 2020 este și cel mai secetos an din istoria recentă a României, în vara căruia au fost declarate 132 de coduri roșii. Lipsa de acțiune din partea autorităților este criticată de Greenpeace România care consideră că schimbarea climatică este un dușman extrem de periculos împotriva căruia trebuie elaborate și implementate strategii de apărare la nivel național.
Am dorit să transmitem un mesaj de pace întregii Românii: Moldova, Ardealul, Țara Românească, unite pentru climă!
Combaterea schimbărilor climatice ar trebui să fie un obiectiv prioritar al guvernanților, consideră reprezentanții Greenpeace România. Fie că este vorba de plantarea de Bariere Verzi, de păduri de protecție sau de tranziția la producerea de energie din surse regenerabile, astfel de programe sunt necesare a fi implementate cât mai repede la nivelul întregii țări. În colaborare cu experți și alte organizații civice, Greenpeace România a lansat o platformă (mainesedecideazi.ro) care cuprind principalele măsuri pe care ar trebui să le ia România pentru a respecta Acordul de la Paris.