Cu ocazia Jubileului de Platină a Reginei Elisabeta a II-a, Familia Regală Română trece în revistă legătura de peste un secol cu monarhia britanică

Astăzi se împlinesc 70 de ani de când Majestatea Sa, Elisabeta a II-a, a devenit Regină a Commonwealth. În vârstă de 95 de ani, aceasta este singurul monarh britanic care celebrează un jubileu de platină. Cu această ocazie, Familia Regală a României prezintă o trecere în revistă a legăturilor cu Familia Regală britanică, din 1874 până în prezent.


Pe 6 februarie se celebrează 7 decenii de când tânăra regină Elisabeta a II-a și-a ocupat locul pe tronul nu doar al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, ci al întreg Commonwhealth-ului britanic, cuprinzând alte 14 state suverane, precum Canada, Australia, Noua Zeelandă. Din 1952 până astăzi s-au scurs 25.568 zile de domnie, moment în care se celebrează jubileul de platină.

În cei 156 de ani de existență a Familiei Regale a României, legătura cu Familia Regală a Marii Britanii a fost constantă…

…bazată pe admirație, afecțiune și respect, atât în dimensiunea sa oficială, reprezentând istoric cele două națiuni, cât și în cea privată, de familie. Este o legătură trainică, întinsă de-a lungul secolelor XIX, XX și XXI, cuprinzând cinci generații, subliniază reprezentanții Familiei Regale a României, publicând o serie de fotografii mărturie a acestei legături.

1874 — Carol I și Elisabeta efectuează prima lor vizită la Londra pe 7/19 august 1874, un moment important pentru relațiile tânărului stat român cu puterile vest-europene. Principesa Louise a Marii Britanii vine să-i viziteze la hotel încă din prima zi și scuză față de suveranii români pe mama sa, Regina Victoria, care se pregătea de plecare în Scoția și nu îi putea saluta. Suveranii sunt primiți cu căldură și prietenie de Albert, Principele de Wales, și de Ducele și Ducesa de Edinburg, părinții Mariei, viitoarea regină a României, pe atunci încă nenăscută.

Cuplul princiar român petrece trei săptămâni la Saint Leonard, aproape de Hastings, pentru o cură de băi de mare. Pe 7 septembrie, în cursul zilei, Principele Carol asistă la o conferință de la Royal Institution, ținută de Owen pe teme de zoologie. Royal Institution era atunci, ca și astăzi, sub patronajul reginei Angliei (pe atunci Victoria, astăzi Elisabeta a II-a). Conferințele de Crăciun au fost preluate și de Ateneul Român din București, după modelul londonez, iar astăzi ele au ajuns la ediția a 5-a și sunt sub patronajul Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei.

1880 — Relațiile diplomatice dintre Principatele Române Unite și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei au fost stabilite la 20 februarie, sub domnia Principelui Suveran Carol I și a Reginei Victoria (foto sus).

1888 — Are loc prima vizită a Familiei Regale britanice în România. În ziua de 22 septembrie, începe vizita lui Albert Edward, Principe de Wales. Moștenitorul Reginei Victoria a fost întâmpinat cu tot fastul. Primirea oficială a avut loc la București, iar în cursul după-amiezii suveranii și musafirul au mers la Sinaia. Seara a avut loc un dineu oficial în Sufrageria regală, la care au luat parte treizeci de persoane. El merge în localitatea Bușteni și vizitează fabrica de hârtie, apoi se deplasează la Poiana Stânii, pe Valea Peleșului, la Mânăstirea Sinaia și la Batalionul de vânători de munte, unde asistă la un exercițiu militar. Principele de Wales a rămas la Sinaia până pe 25 septembrie. Din suita de rămas bun a făcut parte Regina Elisabeta, Principele Wilhelm de Wied și Vasile Alecsandri.

1890 — Regina Elisabeta a României pleacă în vizită la Regina Victoria, la Castelul Balmoral, în Scoția, în septembrie. Regina Victoria rămâne cu o foarte bună impresie despre Regina Elisabeta și întreabă mereu, în anii următori, despre ea.

1892 — Regele Carol I a făcut o vizită de stat la Londra și Windsor, în cadrul căreia Regina Victoria i-a conferit Ordinul Jartierei. Regele a fost primit cu tot respectul de suverana britanică și de întreaga societate. A vizitat Guildhall, la City of London, unde Lordul Primar a oferit un dineu în onoarea sa.

1892 — Regina Elisabeta se întâlnește cu Principesa Maria de Edinburg și cu mama ei, Ducesa de Edinburg, în Germania, în august. Regele Carol corespondează pe tema căsătoriei lui Ferdinand și a Mariei cu tatăl acesteia, Principele Alfred, Duce de Edinburg.

1892-1893 — Căsătoria Principelui Moștenitor Ferdinand cu Principesa Maria are loc la Sigmaringen, în ziua de 28 decembrie. Cuplul princiar moștenitor sosește la București în plină iarnă, la începutul anului 1893.

1894 — La 19 aprilie, Ferdinand și Maria merg la Coburg, în Germania, pentru a lua parte la nunta Principesei Victoria Melita, sora Mariei. Acolo cuplul princiar se reîntâlnește cu cele mai importante capete încoronate ale lumii acelei vremi: Regina Victoria a Marii Britanii și Irlandei, Împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei și Țareviciul Nicolae al Rusiei.

1896 — Alfred, Duce de Edinburg și Duce de Saxa Coburg-Gotha, al doilea fiu al Reginei Victoria și tatăl Reginei Maria, vizitează București și Sinaia. A fost prima și singura dată când a venit Principele Albert, Duce de Edinburg, în România.

1901 — La 11 ianuarie, moare Regina Victoria a Marii Britanii și Irlandei, bunica Principesei Maria. Principele Moștenitor Ferdinand pleacă în Anglia pentru a reprezenta pe Regele Carol I la funeraliile de la Castelul Windsor.

1902 — Principele Moștenitor Ferdinand și Principesa Moștenitoare Maria iau parte Încoronarea Regelui Edward al VII-lea, la Londra, la 9 august, reprezentând Regatul României.

1911 — Ferdinand și Maria reprezintă pe Regele Carol I la Încoronarea Regelui George al V-lea al Marii Britanii și Irlandei, la 22 iunie.

1919 — Regina Maria vizitează Marea Britanie pentru câteva săptămâni.

1922 — Ducele de York, viitorul Rege George al VI-lea, a venit la Încoronarea de la Alba Iulia, din 15 octombrie. A fost prima și singura vizită în România a Regelui George al VI-lea (tatăl actualei Regine Elisabeta a II-a).

Anii 1920 — Regele Mihai și Principele Philip (foto sus), născuți în același an, 1921, petrec mai multe vacanțe în România, la Mamaia și la Sinaia.

1924 — La 7 mai începe una dintre cele mai importante pagini de politică externă a domniei lui Ferdinand I, care efectuează o vizită de stat în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, însoțit de Regina Maria. Suveranii sunt primiți cu toate onorurile, militare și civile la Londra de către Regele George al V-lea și de Regina Mary (foto jos). În capitala Angliei, suveranii au luat parte la o ceremonie religioasă la Westminster Abbey, au locuit la Palatul Buckingham și au fost invitați de onoare la fastuosul banchet oficial pe care îl dă, la vizitele de stat, Lordul Primar în străvechea Guildhall. Ea a avut loc la 13 mai și a numărat 850 de invitați.

1938 — Regele Carol al II-lea a vizitat oficial Londra, invitat de Regele George al VI-lea. A luat parte la vizită Principele Moștenitor Mihai. În decursul acestei vizite, Regele Carol al II-lea a fost distins cu Ordinul Jartierei, iar Principele Mihai cu Marea Cruce a Ordinului Regal Victorian.

1938 — George, Ducele de Kent și Marina, Ducesa de Kent, au venit în România la funeraliile Reginei Maria, în 23 iulie. Ei au mers cu Regele Carol al II-lea în Trenul Regal, de la București la Curtea de Argeș.

1948 — La 4 martie, la Londra, Regele Mihai a declarat public despre abdicarea forțată: „Acest act mi-a fost impus cu forța, de către un Guvern instalat și menținut la putere de o țară străină. Înlăturarea monarhiei constituie un nou act de violență în cadrul politicii de înrobire a României. În aceste condiții nu mă consider legat în nici un fel de acest act, care mi-a fost impus. Cu credința nestrămutată în viitor și animat de același devotament și dorință de muncă, voi continua să servesc poporul român, de care destinul meu este legat inexorabil.”

1950 — Principesa Elisabeta și Ducele de Edinburg vizitează pe Regina-mamă Elena la reședința sa de lângă Florența.

1981 — Regele Mihai, Regina Ana și Principesa Moștenitoare Margareta iau parte la nunta Principelui și Principesei de Wales (Charles și Diana).

Anii 1950-1990 — Principele de Wales și Principesa Moștenitoare Margareta, copii, apoi adolescenți, se întâlnesc mereu la reședințele regale din Marea Britanie.

1990-2017 — Principele de Wales și Principesa Moștenitoare Margareta s-au întâlnesc aproape în fiecare an, în Marea Britanie sau în România.

2008 — În luna noiembrie, Regele Mihai, Regina Ana, Principesa Moștenitoare și Principele Radu au participat, la Palatul Buckingham, la sărbătorirea Principelui de Wales, cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani.

2012 — Regele Mihai, însoțit de Principesa Moștenitoare și de Principele Radu, ia parte la Jubileul de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a, la Londra, Windsor și Ascot în lunile mai și iunie. În același an, Regele Mihai este sărbătorit în noiembrie la Guildhall și la Royal Savoy Chapel la Londra.

2017 — Principele de Wales vizitează oficial România în luna martie și se întâlnește cu Custodele Coroanei la București.

2018 — Majestatea Sa Custodele Coroanei primește pe Principele de Wales la Palatul Elisabeta în luna mai.

Foto: Daniel Angelescu / Casa MSR

2019 — La sfârșitul anului, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Consort au fost primiți la Palatul Buckingham de către Regina Elisabeta a II-a. Primirea privată a avut loc în cadrul vizitei în Marea Britanie a cuplului regal, 4-6 decembrie.

2020 — În luna februarie, cuplul regal român s-a întâlnit cu Principele de Wales la reședința acestuia de la Highgrove.

2021 — În ziua de 24 noiembrie, Custodele Coroanei și Principele Consort au fost invitați la Castelul Windsor de către Regina Elisabeta a II-a. Întâlnirea a avut loc în cadrul vizitei cu caracter public a cuplului regal român în Anglia, 24-27 noiembrie.

Foto: Casa MSR