Ziua Fără Cumpărături, eveniment mondial împotriva consumerismului
Ziua Fără Cumpărături (ZFC) este o zi internațională de protest împotriva consumerismului, organizată prima oară în 1992. În SUA, Canada, Regatul Unit, Finlanda și Suedia, ZFC are loc a doua zi după Ziua Recunoștinței, concomitent cu mai celebra Black Friday (Vinerea Neagră), iar în restul lumii a doua zi, de obicei ultima sâmbătă din luna noiembrie.
Fondată în Vancouver, Canada de către artistul Ted Dave, la începutul anilor 90, ca o zi în care societatea să conștientize problema consumului excesiv, Ziua Fără Cumpărături a evoluat într-un eveniment la scară mondială promovat la acest nivel de Fundația Media Adbusters.
Dacă la început era organizată în luna septembrie, în anul 1997 a fost mutată în vinerea de după Ziua Recunoștinței din SUA, pentru a concura direct cu „Vinerea Neagră”, cunoscută drept una dintre cele mai aglomerate zile de cumpărături. În anii 2000 au apărut inclusiv reclame promovând ZFC, prin intermediul fundației Adbusters, unele fiind difuzate chiar la CNN. Fenomenul s-a extins pe mapamond, ajungând până la 70 de state participante în prezent.
Ediția din 2020 a fost organizată pe 27 noiembrie. B̶l̶a̶c̶k̶ ̶F̶r̶i̶d̶a̶y̶ Ziua Fără Cumpărături îndeamnă oamenii să rupă vraja cu consumerismul și să facă tot ce este posibil pentru contul bancar, pentru minte și pentru planetă. Consumatorii sunt încurajați să nu cumpere timp de o zi întreagă, anul acesta fiind identificat ca simbol al consumerismului compania Amazon care nu doar că nu își respectă angajați ci ar fi ajuns să zdrobească magazinele locale pe care le iubim.
Activități organizate cu ocazia ZFC includ:
- Tăierea cardului de credit: participanții stau într-un centru comercial sau magazin cu o foarfecă și un afiș care promovează ajutorul pentru persoanele care doresc să pună capăt datoriei crescânde și ratelor dobânzilor exorbitante cu o singură reducere simplă. Adică prin tăierea cu foarfeca a cardului de credit!
- Plimbare cu zombii: folosind creativitatea asociată cu Halloween, această activitate presupune deghizarea în „zombi” și rătăcirea prin mall-uri sau alte centre comerciale, simoblizând consumerismul de dragul consumerismului.
- Proteste / Blocadă: participanții în cadrul acestei activități se mișcă în tăcere cu coșurile de cumpărături în jurul unui centru comercial sau magazin într-o linie lungă de conga, fără să pună nimic în coșuri sau să facă efectiv achiziții.
- Proteste / Greve generale: folosită prima oară în anul 2009, activitatea a presupus nu doar nicio cumpărătură timp e 24 de ore ci și neutilizarea luminilor, televizoarelor, computerelor și altor aparate neesențiale, precum și a automobileleor și telefoanelor de la răsărit până la apus.
- Schimb de haine: pe tot parcursul lunii noiembrie participanții colectează haine de la oricine dorește să doneze și le aduc în diferite locații. A doua zi după Ziua Recunoștinței, mulți optează pentru a nu face cumpărături în Vinerea Neagră ci pentru a fi voluntar în acest locații, unde oricine are nevoie de o haină este binevenit să schimbe una sau doar să ia una.
Conceptul din spatele ZFC se extinde și în perioada Crăciunului, când are loc așa-numitul Occupy Xmas (Ocupați Crăciunul) în care se promovează cumpărăturile de la magazine locale sau chiar realizarea în propria casă a cadourilor oferite celor dragi.