Fondul Monetar Internaţional recomandă păstrarea stimulentelor monetare și fiscale până ce este trecută criza medicală

Conducerea Fondului Monetar Internaţional s-a exprimat pentru păstrarea în vigoare a stimulentelor economice implementate pe fondul pandemiei cu coronavirus. Conform organismului internațional, perioada critică a actualei crize nu a trecut, iar ca atare și sprijinul monetar și fiscal acordat de către guvernele statelor trebuie să continue.

Conform estimărilor cele mai recente ale Fondului, economia mondială se va contracta cu 4,4% în tot anul 2020, urmând ca abia anul viitor să se înregistreze o creştere de 5,2%.

Actuala directoare a FMI a subliniat că de acum înainte cooperarea este foarte importantă. Adresându-se liderilor G20 săptămâna aceasta, recomandarea adresată acestor țări a fost pentru menținerea măsurilor de sprijin economice. Mediul de afaceri şi angajaţii deopotrivă au nevoie de acest sprijin până la încheierea crizei sanitare, peste care încă nu s-a trecut.

G20 sau Grupul celor douăzeci de miniștri ai finanțelor și ai guvernatorilor băncilor centrale este un forum creat în 1999, pentru a reuni economiile dezvoltate și marile economii emergente. Din acest forum fac parte Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, SUA, Canada, Japonia, Rusia, Argentina, Brazilia, Mexic, China, India, Australia, Indonezia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia, alături de reprezentanți ai Uniunii Europene, Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale. Președinția pentru anul 2020 a Grupului este deținută de Arabia Saudită.

Foto: G20 Saudi Arabia

Reprezentanta FMI a mai semnalat ca moment propice demararea investițiilor sincronizate în infrastructura ecologică și cea digitală. De asemenea, directoarea Georgieva a solicitat ca noul cadru stabilit de G20 pentru suspendarea plăţilor aferente serviciului datoriei celor mai sărace ţări din lume, să fie implementat cât mai rapid și cu eficiență. De acest moratoriu temporar ar beneficia 73 de ţări cu venituri extrem de scăzute.