Salariul minim trebuie crescut conform coșului de consum și legislației în vigoare

Legislația în vigoare care leagă coșul minim de consum pentru un trai decent de calcularea salariului minim susține că acesta din urmă trebuie crescut aproape dublu pentru a ajunge la valoarea netă de 2.800 lei. Deși au trecut mai multe luni de la intrarea în vigoare a legii, Guvernul Orban dorește o altă bază de calcul și propune acum, la finalul anului, organizarea unui grup de lucru pentru a calcula salariul minim pe anul 2021.

Chiar dacă nu are alte argumente decât valoarea inflației sau productivitatea muncii, Ludovic Orban dorește dezbaterea pe larg a valorii salariului minim. Propunerea vine abia acum, la finele lunii noiembrie și în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare. Și deși Legea privind coșul minim pentru trai decent este în vigoare încă din luna august!

Evoluția salariului minim în ultimii 3 ani a fost foarte lentă, din 2018 și până în 2020 valuarea netă a acestuia crescând cu nici 200 de lei, de la 1.162 lei la 1.346, deși cheltuielile gospodăriilor au tot crescut în acest timp.

Șeful Executivului a declarat, după o întâlnire avută în această săptămână cu Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, că salariul minim brut pentru anul 2021 va fi majorat în funcţie de evoluţia economiei, nefăcând vreo mențiune la coșul de consum sau legislația deja votată și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Foto: Starea Muncii / Starea Nației

Aceeași abordare o are și Ministra Muncii, Violeta Alexandru, care însă a susținut insuficienta fundamentare a calculului coșului minim de consum pentru familiile cu mai mulți membri. În timp ce Ministerul, Guvernul PNL sau majorității parlamentare care o susține nu au legiferat sau propus măcar un alt calcul!

O singură propunere vine de la Ludovic Orban, abia în 24 noiembrie, de constituire a unui grup de lucru format din experți ai patronatelor, sindicatelor și Guvernului, care să facă o analiză comparativă privind mecanismele aflate la baza evoluției salariului minim în alte state europene. Având în vedere campania electorală și negocierile politice ce vor urma votului, este ușor de crezut că stabilirea valorii salariului minim pentru anul 2021 va avea loc cel mai probabil în 2021!

Imagine principală: Laurențiu Ridichie