Justiția din Austria a hotărît ca Facebook să șteargă toate postările defăimătoare

Într-un caz inițiat în 2016, când lidera de la acea vreme a Partidului Verde, Eva Glawischnig, a fost jignită pe cunoscuta platformă social media, fiindu-i adresată apelative ca „trădătoare” și „coruptă”, Curtea Supremă a considerat că Facebook nu trebuie doar să înlăture însăși postarea inițală, ci și postările altor utilizatori cu cuvinte identice și semnificație similară.

După 4 ani în care a vrut să-și apere imaginea publică, Glawischnig a acționat în instanță corporația condusă de Mark Zuckerberg. Cazul austriecei a trecut prin toate etapele judiciare și în 2020 a ajuns la Curtea Supremă. Aceasta a cerut din octombrie 2019 o opinie a Curții Europene de Justiție, care a subliniat că Facebook poate fi obligată să caute în mod activ și să înlăture postările sau comentariile utilizatorilor cu anumite cuvinte sau semnificație similară dacă magistrații decid acest lucru, iar legislația UE nu împiedică o hotărîre cu aplicabilitate mondială.

Apărarea pentru Facebook ar veni din domeniul tehnic. Un filtru pentru anumite cuvinte ar putea fi eficient, însă sinonimele sau semnificațiile similare ar fi foarte dificil de implementat, mai ales în mod activ. Hotărîrea judecătorilor austrieci este obligatorie, iar platforma de social media va trebui să găsească o soluție viabilă.

Decizia Curții Supreme din Austria a creat astfel un precedent, iar în viitorul apropiat mai mulți oameni, nu doar persoanele publice, ar putea acționa în instanță Facebook pentru chestiuni de defăimare similare. Precizările privind aplicabilitatea la nivel mondial este încă în curs.