Întârzierile pot face SUMAL nefuncțional și în ianuarie 2021, ecologiștii avertizează Ministerul Mediului
Greenpeace, Agent Green și platforma de petiții Declic au transmis un semnal de avertisment Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, că lansarea Sistemului Informaţional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL) este încetinită din cauza lipsei de acțiune și întârzierilor din partea reprezentanților Guvernului.
În 2019, ca urmare a unor proteste și petiții, Ministerul și-a asumat angajamentul că va soluţiona de urgenţă modernizarea SUMAL, măsuri care includ monitorizarea pădurilor prin satelit, un registru electronic al intrărilor şi ieşirilor din depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului dar și camere de supraveghere în puncte cheie din reţeaua rutieră, la gatere şi la depozite de lemn. Ecologiștii susțin că nici măcar una dintre aceste probleme nu a fost rezolvată până în prezent!
Cu toate că anunțase operaționalizare sistemului la 1 noiembrie 2020, reprezentanții Guvernului au adus la cunoștința publicului o nouă amânare pentru Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos, până în luna ianuarie a anului 2021, deoarece abia au lansat licitaţia pentru achiziţionarea de hărţi satelitare ale pădurilor din România. Toate aceste întârzieri lasă autorităţile de control fără instrumentele necesare unei lupte echitabile cu mafia pădurilor.
Gărzile forestiere, ocoalele silvice şi agenţii economici vor putea folosi aplicaţia abia după ce sistemul va fi populat cu amenajamentele silvice
Ciprian Găluşcă, şef de campanii în cadrul Greenpeace
Comisia Europeană a deschis deja procedura de infringement pe mai multe probleme de mediu nerezolvate de România, iar întârzierile repetate şi nerezonabile agravează infringementul pe tăierile ilegale, susțin ecologiștii de la Agen Grenn. Țara noastră ar fi la un pas de sancţiunile Curţii Europene de Justiţie, noul SUMAL abia a intrat zilele acestea în testare pentru operatorii economici.
Suntem practic în faţa unei noi prorogări mascate sub o perioadă de graţie până la sfârşitul lunii ianuarie. Este crucial ca măcar acest termen să fie respectat. Pentru cetăţeni încă nu este nimic disponibil. Din februarie ar trebui să putem vedea cu toţii ruta transporturilor şi că se face registrul electronic la depozite, unde încă se mai amestecă lemn legal cu lemn ilegal.
Gabriel Păun, preşedinte Agent Green
-
Pingback: Sistem informaţional integrat de urmărire a materialului lemnos, SUMAL 2.0, a fost pus în funcţiune – Independentul