Suprafața împădurită din România, sub media UE
Unul din miturile răspândite în România este faptul că suprafața împădurită a țării este foarte mare. Conform statisticilor europene, aceasta este de fapt sub 30%, pe când țări din centrul și vestul continentului procentul începe de la 30 și poate ajunge la peste 60% în nord.
România se poate compara cu Polonia și Grecia, în timp ce vecinii din Bulgaria sau Serbia se află cu câteva procente peste țara noastră la capitolul suprafeței împădurite. Diferențele pot consta în legislația mai strictă în unele state din Europa precum și implementarea legilor. Dar până la un studiu comparativ amănunțit și actualizat, acest lucru rămâne doar o teorie.
În ceea ce privește suprafața detaliat, mai mult de jumătate din județele României au o suprafață împădurită aflată sub media Uniunii Europene (39%). Singurele zone din țară cu un procent mai mare de păduri sunt Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Covasna, Bacău, Neamț, Suceava și Maramureș. La polul opus, cu o suprafață împădurită sub 5% se regăsesc județele Teleorman, Călărași, și Constanța.