Deficitul bugetar al României a crescut la 6,36% în primele 9 luni

Până la finele lunii septembrie, bugetul de stat al României a înregistrat un deficit de 6,36% din PIB. Acesta a ajuns la un total de 62 miliarde lei, în timp ce nivelul de împrumuturi în acest an a ajuns la 103 miliarde de lei.

Fondurile cheltuite nu s-au dus către oameni și nu au alimentat măsuri care să genereze dezvoltarea, susține fostul ministru al fondurilor europene. Negrescu subliniază că cifrele reprezintă o reală amenințare macrofinanciară la adresa echilibrului bugetar și stabilității sociale a României cu riscuri de impact asupra respectării angajamentelor asumate la nivel european, inclusiv în cadrul Semestrului European sau procesului de aderare la zona euro.

Drept urmare, europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat Comisiei Europene o analiză amănunțită privind situația creată dar și soluțiile prin care România poate să rămână stabilă din punct de vedere bugetar, social și financiar pentru a putea în viitor chiar să adere la zona euro.

De menționat că Eurostat a clasificat România, alături de Irlanda, drept statul membru cu cel mai scăzut procent de contribuții sociale și taxe raportat la PIB din Uniunea Europeană. Ponderea impozitelor în PIB a rămas nemodificată în România (26,8%) pe când acesta este de a 41,1% la nivelul întregii UE.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîțu, a declarat într-un interviu că Guvernul mai poate să împingă economia, inflaţia nu va creşte, iar dobânzile vor continua să scadă. „Au scăzut în fiecare lună anul acesta dobânzile şi vor continua să scadă. Aici, iarăşi, este un atu al României. România mai are loc să împingă economia prin dobânzi. Dobânzile mai au loc să scadă. Rezervele minime obligatorii iarăşi. Deci, lichiditate în economie putem să mai injectăm.”