În România, munca nu te scoate din sărăcie (STUDIU FES)
Aceasta este concluzia ultimului Studiu al Fundației Friedrich-Ebert (FES). De la integrare și până acum, România deține primul loc din UE ca pondere a celor aflați în risc de sărăcie, dintre persoanele ocupate, cu un procent de 15,7%, în 2019. Pe de altă parte, tot România ocupă al doilea loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește ritmul de creștere al productivității. Aceste două observații arată, în opinia FES, că în România munca nu te scoate din sărăcie!
Cu alte cuvinte, ideea că munca asigură bunăstarea lucrătorilor (și, implicit, oamenii săraci sunt exclusiv cei care nu vor să muncească) este mai puțin adevărată în țara noastră decât oriunde în restul Europei. Toate aceste lucruri se întâmplă deși în ultimii ani, productivitatea angajaților din România a crescut în mod coniderabil. După Irlanda, țara noastră ocupă locul 2 în UE în ceea ce privește viteza de creștere a productivității.
Conform standardelor UE, ești în pericol de a fi săracă sau sărac dacă veniturile tale utilizabile reprezintă mai puțin de 60% din venitul utilizabil median (per angajat) de la tine din țară.