Complexul Napoleonian via Arad
Cu toate că în psihologie, acest „complex” este privit mai degrabă ca un stereotip social decât o afecțiune clinică, el rămâne asociat în cultura populară cu o persoană care are dorește să nu mai fie perceput drept inferior. Persoanele asociate cu Napoleon Bonaparte (1,70 metri înălțime) sunt caracterizate de un comportament foarte agresiv sau de dominare în medii sociale, cu exagerări privind succesul propriu, veniturile sau alte componente, care ar compensa pentru lacunele fizice, sociale sau de alt fel ale individului.
De ce este portretizat fostul primar al Aradului, Gheorghe Falcă, într-o pictură din anul 1812, în locul fostului împărat al Franței?
Recent, arădenii au observat că într-o intervenție publică transmisă prin conferință video, actualul europarlamentar PNL are în biroul intenss decorat al casei sale, pe peretele din spatele mesei de unde transmitea, un tablou. În care era pictat nimeni altul decât el însuși. Da, Gheorghe Falcă are în biroul său un tablou pictat cu Gheorghe Falcă. Apare și fiica sa în acea compoziție, dar la frecvența în care imaginea fetei a fost folosită ani de-a rândul în afișele și materialele de promovare electorală ale politicianului Falcă, nu încape îndoială cine este personajul principal din tablou.
Dacă oameni politici sau de cultură de pretutindeni au agățate pe pereți portrete ale unor mari personalități din istorie, din ale căror vieți și acțiuni se inspiră, cel care încă dorește să apară drept dirijorul întregii vieți politice și sociale din Arad se inspiră dintr-un tablou cu el însuși. Nu era de mirare, după ce în 2 cărți lansate sub numele său deși nu poate scrie măcar o frază pe rețelele de socializare fără să facă greșeli gramaticale și de exprimare, în imaginea de pe copertă apare Gheorghe Falcă.
Ca atare, o pictură napoleoniană cu fostul primar pare potrivită.