Ciclismul profesionist s-a mutat 5 zile în mediul virtual

Sportul a luat și el o pauză simțitoare în perioada pandemiei. Chiar dacă nu pentru toate sporturile și în toate țările, regulile de distanțare socială au fost impuse în majoritatea sporturilor. Nu avea cum să fie altfel având în vedere că multe sporturi, fie ele și individuale, nu numai că presupun antrenamente și interacțiune fizică constantă dar își și bazează modelul economic pe participarea publicului.

După ce în anumite categorii de afaceri munca s-a mutat în online a venit și rândul sportului să ia o astfel de măsură. Deși nu a fost înlocuit calendarul competițional oficial, una dintre puținele excepții din sport care s-a mutat pentru o scurtă perioadă în mediul virtual este ciclismul.

Zwift Tour For All pentru profesioniști a fost un tur desfășurat între 4 – 8 mai 2020 în colaborare cu Eurosport și GCN. A presupus 5 etape, feminin și masculin, la care au participat 8 echipe de world-tour și 2 echipe pro-continentale.

Cu toate că arată precum un joc pe calculator, efortul depus nu este nicidecum similar. Cicliștii profesioniști au participat din casele lor utilizând home-trainer-ul, un simulator de bicicletă, conectat la software-ul aplicației de e-cycling. Dacă cicliștii sunt feriți într-un astfel de mod de rulare de tradiționalele căzături sau pene de roți, ei totuși se confruntă cu riscul de a se întrerupe internetul sau curentul în timpul cursei.

Este adevărat că nu se pot implementa aceleași strategii ca în realitate, însă toate condițiile privind dificultatea pantei sau efectele aerodinamice sunt simulate, iar în plus, se pot implementa atunci când ciclistul dorește, așa-numitele „power-ups”, atuuri de moment cum ar fi invizibilitatea sau reducerea greutății sportivului pentru o perioadă limitată de timp.

Chiar dacă au participat câțiva cicliști de renume, cum este Adam Yates sau Rigoberto Uran, clasamentul final s-a făcut doar pentru echipe și a fost făcut în urma punctajului obținut în fiecare etapă, prin sprinturile intermediare și poziția de la finalul curselor. Astfel, după cele 5 etape, așa au arătat podiumurile:

Masculin

  1. NTT Pro Cycling – 397 puncte
  2. Mitchelton-Scott – 241 puncte
  3. Alpecin-Fenix – 239 puncte

Feminin

  1. Tibco-Silicon Valley – 391 puncte
  2. Canyon-Sram – 359 puncte
  3. CCC-Liv – 314 puncte

Când se reiau circuitele de ciclism?

Data de 1 august este înaintată drept ziua la care se reiau campionatele de ciclism, acestea culminând în 25 octombrie când se vor suprapune o serie de etape din 3 competiții diferite (Paris-Roubaix, Vuelta și Giro). În mai multe țări europene ciciliștii au voie să iasă din nou pe traseu ca să se antreneze, deși trebuie să respecte anumite reguli privind orele de pedalare.

imagini: Eurosport

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *