La Vuelta 2022: Evenepoel câștigă primul mare Tur din carieră

Revenirea la Madrid a Vuelta în 2022, după izbucnirea pandemiei de COVID-19, a însemnat urcarea lui Evenepoel în rândul câștigătorilor de mari Tururi în ciclism, marcând și un final al celor 45 de ani de când un belgian nu a mai câștigat în Spania. După 3 titluri de Vuelta în palmares, Roglic nu a putut să pună probleme pentru că a fost nevoit să abandoneze în ultima săptămână după o căzătură.


Ediția 2022 se anunța o luptă crâncenă între câțiva rutieri cu șanse mari. Abandonurile și-au spus încă cuvântul. Startul din Țările de Jos părea să cimenteze poziția de forță a Jumbo-Visma, mai ales când câștigătorul an-titre, Primoz Roglic, a reușit să îmbrace tricoul roșu în prima săptămână. Tânărul belgian de 22 de ani avea însă o foame foarte mare pentru victorie.

Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) a preluat primul loc și nu a mai predat tricoul roșu până la final. După ce Roglic a căzut în ultima săptămână pe un sprint final ce nu părea să pună vreo problemă și a trebuit să abandoneze, drumul tânărului belgian către titlul Spaniei era complet liber.

Acesta și-a păstrat tricoul roși, dovedind că forța de care a dat dovadă în etapele unde era nevoit să facă diferența, și-au spus cuvântul. Clasamentul general și podiumul este completat de către Enric Mas (Movistar) sosit la 2:02minute distanță, precum și Juan Ayuso (UAE), la 4:57minute în spatele belgianului.

Planific să câștig toate cele 3 Mari Tururi.

Remco Evenepoel (răspundzând la întrebarea „ce va face în continuare?”)

Ultima etapă a fost adjudecată la sprint de columbianul Sebastian Molano, marcând o performanță decentă pentru UAE care a câștigat la final: poziția de cea mai bună echipă, un loc pe podium la general, precum și titlul de cel mai combativ pentru Marc Soler, care a fost în 7 evadări dintr-un total de 21, câștigând și o etapă.

O surpriză a fost făcută și de Carapaz care nu doar că a reușit să îmbrace tricoul pentru cel mai bun cățărător, dar a și câștigat 3 etape în această ediție, semnalizând că este încă în formă. Pedersen de la Trek-Segafredo a plecat acasă cu tricoul verde, pentru câștigarea clasamentului pe puncte.

Retragerea lui Valverde

Cu această ediție, Alejandro Valverde și-a marcat retragerea oficială din ciclismul profesionist. Rutierul de 42 de ani a urcat pe un podium pregătit special la Madrid alături de întreaga echipă Movistar, care a îmbrăcat un tricou special dedicat veteranului ciclist.

O să îmi lipsească totul, toată dragostea suporterilor (…) Mulțumesc tuturor!

Alejandro Valverde

Acesta a concurat în 32 de Tururi Mari, totalizând 602 etape (🇮🇹:42/🇫🇷:249/🇪🇸:311). A câștigat Vuelta în 2009 și a reușit de 20 de ori să finalizeze în Top 10, 18 victorii de etape (🇮🇹:2/🇫🇷:4/🇪🇸:12).