Hindley este primul australian care câștigă Il Giro

Ediția cu numărul 105 a Giro a readus Bora pe treapta cea mai înaltă într-un mare tur de ciclism. Rezultatul a fost decis în penultima etapă, contra-timpul de pe circuitul din Verona fiind mai mult o formalitate.


După 3,445 km străbătuți din 6 până pe 29 mai, Giro d’Italia și-a aflat câștigătorul. Chiar dacă cele mai notabile răsturnări de situație au fost abandonul eritreanului Girmay, după o accidentare ciudată cu dopul unei șampanii, precum și abandonul lui Almeida din cauza depistării COVID-19.

Etapa de contratimp nu a schimbat clasamentul general. Rutierul australian (foto sus) a mers foarte bine și a câștigat la general cu un avans de un minut și 18 secunde față de Richard Carapaz (Ineos), care nu a putut recupera decât 7 secunde în fața lui Hindley. Trebuie spus că ciclistul lui Ineos a pierdut tricoul roz cu o etapă în urmă.

Victorie importantă pentru echipa Bora, care s-a axat în ultimii ani pe cursele clasice.

Clasamentul general

1Jai Hindley (AUS) Bora–Hansgrohe86h 31′ 14″
2Richard Carapaz (ECU)Ineos Grenadiers+ 1′ 18″
3Mikel Landa (ESP)Team Bahrain Victorious+ 3′ 24″

Ceilalți câștigători din Giro 2022 sunt Arnaud Démare, care a câștigat 3 etape și s-a impus detașat în ierarhia pe puncte, ducând acasă tricoul țiclamino, Koen Bouwman (Jumbo Visma), care a câștigat clasamentul cățărătorilor, precum și Juan Pedro Lopez a fost cel mai bun tânăr al competiției. Clasamentul pe echipe a fost adjudecat de Bahrain Victorious.

Retragerea din carieră

Ediția din acest an a Giro a fost marcată și de retragerea veteranului italian, Vincenzo Nibali (Astana Qazaqstan Team), care va finaliza cariera de ciclist profesionist la finele lui 2022. Dacă în alte Mari Tururi, astfel de momente sunt marcate prin pedalarea ciclistului în fruntea plutonului, organizatorii Turului Italiei au pregătit conaționalului lor un loc pe scena din Verona, secolul 1, folosită și astăzi în special pentru spectacole de operă.

NIbali a ajuns pe locul 4 în clasamentul general, la 9 minute și 2 secunde în urma lui Hindlez și la sub 6 minute distanță de podium. Italianul a fost cu toate acestea invitat pe scena învingătorilor și premiat pentru întreaga activitate.