Jocurile Olimpice de iarnă se deschid oficial vineri la Beijing
Ediția de iarnă a Jocurilor Olimpice a început odată cu debutul Noului An Chinezesc. Ștafeta torței olimpice, precum câteva probe de sport, au demarat cu toate că ceremonia oficială de deschidere a Jocurilor va avea loc vineri, 4 februarie. Un total de 2.900 de sportivi reprezentând 90 de comitete olimpice naţionale sunt aşteptaţi să sosească în China.
Peste 1.000 de persoane urmează să poarte torţa olimpică prin cele 13 locații în care vor avea loc competițiile pentru o medalie olimpică. Printre cei care au pornit ștafeta se numără regizorul de film, Zhang Yimou, precum și legendarul jucător de baschet, Yao Ming. Toate drumurile vor ajunge la Beijing pentru ceremonia de deschidere care va avea loc pe Stadionul Olimpic „Cuib de pasăre”.
Numărul spectatorilor care pot asista la traseu este însă limitat din cauza politicii Chinei de a controla posibila răspândire a noului coronavirus. Astfel, guvernul încurajează cetăţenii să urmărească evenimentul online, urmând ca numărul de spectatori internaţionali la Jocuri să fie 0. Grupuri selectate de invitaţi locali vor asista la întreceri, iar Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) speră ca tribunele să fie ocupate la cel puţin 30% din capacitate, anunță organizatorii citați de presa internațională.
Mascotele Jocurilor Olimpice de Iarnă sunt Bing Dwen Dwen, un panda uriaș cu un costum de gheață, o inimă de aur și o dragoste pentru sporturile de iarnă, gata să împărtășească adevăratul spirit al Jocurilor Olimpice cu întreaga lume, respectiv Shuey Rhon Rhon, un felinar chinezesc antropomorf, reprezentând recolta, sărbătoarea, căldura și lumina.
Un total de 109 de competiții vor avea loc până pe 20 februarie. Sportivii se vor întrece pentru o medalie olimpică la 15 discipline din 7 sporturi de iarnă. Mai mult decât atât, echilibrul de gen la această ediție a Jocurilor există mai mulţi concurenţi de sex feminin (45%) şi mai multe evenimente rezervate femeilor (46) decât la edițiile precedente.
SUA, Australia, Marea Britanie, Canada și alte state au anunţat un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice, pentru a denunţa bilanţul Chinei în materie de drepturi ale omului, în special modul în care tratează minorităţile musulmane din Xinjiang şi represiunea opozanţilor din Hong Kong, precizează Agerpres.