Noua bancontă de 20 de lei, înfățișând-o pe Ecaterina Teodoriu, a fost lansată de BNR
Banca Naţională a României a lansat o bancnotă care înfățișează, pentru prima dată în istoria țării o femeie, Ecaterina Teodoriu. Bancnota are valoarea nominală de 20 lei și va fi pusă în circulație începând cu data de 1 decembrie 2021, prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale BNR, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit sau către Trezoreria Statului.
Reprezentanții băncii naționale au declarat că astfel se răspunde interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească.
Provenită dintr-o familie modestă din Oltenia, Ecaterina Teodoroiu (pe numele de la naștere Cătălina Vasile Toderoiu) s-a mutat la București pentru a deveni învățătoare, iar acolo a contribuit la înființarea primelor organizații de cercetași din țară. După intrarea României în Primul Război Mondial, aceasta a lucrat ca asistentă medicală pe frontul din regiunea natală. Din dorința de a-i răzbuna pe frații ei decedați în lupte, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți. A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. În spital, a fost decorată de Casa Regală a României și avansată la gradul de sublocotenent. Din această postură a participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit comandând un pluton de infanterie.
Bancnota este imprimată pe suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm și culoare predominant verde oliv. Pe aversul bancnotei se regăsesc portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii de viață (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brândușe (Crocus flavus), iar în plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociației Cercetașii României precum și o stilizare a însemnului de armă al infanteriei.
Pe reversul bancnotei compoziția grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărășești, iar în spatele acestuia, o floare de crin. Totodată, în scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar.